Svetovni dan prve pomoči: znamo ravnati ob nesrečah, ki se zgodijo doma?

september 9, 2017

V Sloveniji tako kot v prek 100 drugih državah po svetu od leta 2000 dalje obeležujemo Svetovni dan prve pomoči, da poudarimo pomen prve pomoči tudi kot humanega dejanja. “Svet se spreminja, naše razumevanje, da je prva pomoč humano dejanje in ne le vrsta tehnik, pa ostaja,” ob tej priložnosti izpostavljajo na Rdečem križu Slovenije.

Vsaj ena oseba v gospodinjstvu z znanjem prve pomoči

Prva pomoč je veščina, ki lahko zagotovi učinkovito in hitro ukrepanje ter pomaga pri oskrbi poškodb, lajša trpljenje in povečuje možnosti za preživetje ljudi v stiski. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca si prizadeva, da bi v prihodnjih letih vsaj ena oseba iz vsakega gospodinjstva na svetu znala prvo pomoč in s svojim znanjem prve pomoči prispevala h krepitvi odgovornosti v družbi.

Znanja je potrebno obnavljati

“Rezultati raziskav kažejo, da ustrezna prva pomoč pogosto rešuje življenja, vselej pa zmanjšuje število in trajanje hospitalizacij, prispeva k učinkovitejšemu zdravljenju, boljšemu okrevanju in večji kakovosti življenja po poškodbi ali obolenju ter tako dolgoročno zmanjšuje stroške zdravljenja in povečuje splošno blaginjo prebivalstva. Seveda pa je potrebno znanja in veščine nudenja prve pomoči nenehno obnavljati ter s pomočjo ozaveščanja splošne javnosti o pomenu prve pomoči pritegovati k delu na tem področju nove posameznike,” še povedo na RKS.

Nesreče doma – letošnja tema dneva

Nesreča ne počiva in lahko se zgodi tudi pod domačo streho. Pravzaprav nesreče v domačem okolju predstavljajo zelo velik delež vseh nesreč. Tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči so nesreče doma.

Ob tem dnevu na Rdečem križu pozivajo, da si odgovorimo na nekaj enostavnih vprašanj:

  • Ali veste, kaj storiti, ko oseba v vaši bližini močno krvavi, v bližini pa ni povojev?
  • Kaj storiti ob opeklini, ki je večja kot dlan in jo pokrivajo mehurji?
  • Kako ravnati, ko ste priča alergijski reakciji, omedlevici ali celo zastoju srca?
  • Vas boli glava? Ste omotični in vrtoglavi? Če okoliščine govorijo za dehidracijo, ali znate pripraviti rehidracijski napitek?

V odgovor so pripravili nekaj poučnih videoposnetkov, med njimi Temeljne postopke oživljanja.

 

Vir: RKS

(Visited 49 times, 2 visits today)