LOGO_LUPA_web

Svetovna platforma Jane’s Walk tudi pri nas: urbani sprehod v Novi Gorici

maj 2, 2017
Foto: Alex Štokelj, Invida d.o.o., vir: slovenia.info

Jane’s Walk je svetovna ‘grassroot’ organizacija, ki ohranja zapuščino novinarke in aktivistke Jane Jacobs, ki je delovala predvsem na področju urbanizma, kjer je močno preizpraševala vlogo prebivalcev pri soustvarjanju svojega mestnega okolja.

Iniciativa Podružnica 7. maja v Novi Gorici organizira prvi urbani sprehod Jane’s Walk pri nas kot del svetovnega festivala, ki se vsak prvi vikend v maju letos odvija že 11. leto. “Namen dogodka je krepitev zavesti o našem življenjskem prostoru in hrkati krepitev zavedanja, da ga kot prebivalci soustvarjamo. To je bilo tudi eno izmed bistvenih spoznanj avtorice in aktivistke Jane Jacobs, kateri je festival posvečen,” pravijo na iniciativi Podružnica.

Urbani sprehodi namenjeni povezovanju

Dogodki, ki se se v sklopu festivala Jane’s Walk odvijajo, so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, namenjeni povezovanju prebivalcev s sosedi in sosesko in spodbujanju pripadnosti območju bivanja. “Obenem sprehodi odpirajo priložnost za pogovor o težavah, s katerimi se stanovalci dnevno soočajo, ter omogočajo oblikovanje pobud, kako soseske narediti privlačnejše in prijetnejše za življenje,” poudarjajo na iniciativi. Dodajajo, da se je v zadnjih desetletjih po vsem svetu razširilo zavedanje, da mesta z živahnim vsakdanjim utripom, s pestro ponudbo programov v objektih in s takšnimi ureditvami javnega prostora, ki prebivalce spodbujajo, da po vsakdanjih opravkih hodijo peš, svojim prebivalcem omogočajo višjo kakovost življenja.


Jane’s Walk v Novi Gorici:

  • 7. maj ob 15. uri
  • zbirna točka: pred okrožnim sodiščem v Novi Gorici
  • tema sprehoda: urbani gozd.

Pot bodo vodili trije govorci: Jožica Golob Klančič, Ivan Kljun in Nejc Suban.

Facebook dogodek: Jane’s Walk Nova Gorica


Vir: janeswalk.org

(Visited 27 times, 1 visits today)