LOGO_LUPA_web

Spoznajte črne mambe – neustrašno žensko ekipo, ki se bojuje proti krivolovu v Južni Afriki

julij 26, 2019
Fotografija je simbolična

V Afriki se že dolgo odvija vojna – vojna za rogove nosorogov. Ti so zelo iskani na črnem trgu, vredni več kot zlato – in ljudje so pripravljeni zanje ubijati in umreti.

V Južni Afriki, ki je dom 80 % vseh svetovnih nosorogov, je bilo predlani ubitih 1.028 nosorogov. A k sreči se številka vsaj rahlo niža, delno gre zasluga tudi patrolam Črnih mamb, ženski enoti proti krivolovu, ki deluje na področju naravnega rezervata Balule. Njihov mot je: “Če mi ne zaustavimo krivolova, kdo ga bo?”

“Želim si zaščititi naravo in zagotoviti, da bodo tudi moji otroci in prihodnje generacije lahko videli nosoroge in ostale živale v divjini ne le v knjigah,” je za CNN povedala Collet Ngobeni, 33-letna članica Črnih mamb.

Ekipa šteje 33 žensk in 2 moška, ki se borijo proti lovcem, vendar brez strelnega orožja. Pravijo, da ga ne potrebujejo. Da njihov cilj ni, da ubijejo lovce, ampak da rešijo nosoroge. Večino dni preživijo na nogah, na terenu, po 8 ur hodijo po zaraščenih poteh, v vročini, hkrati pa izogibajo zverem. Na opazovalnih misijah iščejo lovce, odstranjujejo pasti in razkrivajo lovske kampe. Ob srečanju z lovcem je njihovo edino orožje walkie talkie, s katerim pokličejo okrepitve.

So velik vzor mlajšim generacijam, saj delajo tudi z otroki od 12 do 15 let starosti – učijo jih o obnašanju divjih živali, kako jih zaščititi, o ekologiji in ohranjanju narave.

Kot stranski učinek so Črne mambe v svojih skupnostih postale prave junakinje – v državi namreč to vlogo opravljajo predvsem moški, na splošno večina žensk ostaja doma. Črne mambe pa dokazujejo, da ni nujno tako. “Biti ženska v tej vlogi je kot biti kraljica džungle,” se slikovito izrazi ena od članic. “To te opolnomoči. Skozi naše trdo delo, samozavest in dosežke smo dosegle, da nas sprejema cel svet.”

 

Vir: CNN

(Visited 176 times, 1 visits today)