Spletno orodje za varčno vožnjo

avgust 23, 2016

Zadnja leta se vse bolj zavedamo, da je kakovost zraka zelo pomembna za naše zdravje. Kako torej paziti na izpuste in hkrati varčevati pri gorivu?

Meritve kažejo, da v Sloveniji dihamo onesnažen zrak. Predvsem imamo prekoračene mejne vrednosti prašnih delcev in ozona. Na Agenciji RS za okolje poudarijo, da so viri onesnaževal različni. Cestni promet je najpomembnejši vir izpustov dušikovih oksidov (NOx), saj so v letu 2014 izpusti iz cestnega prometa predstavljali 55 % vseh slovenskih državnih izpustov NOx. Kmetijstvo pa je prevladujoč vir izpustov amonijaka (NH3), ki prispeva več kot 90 % k celotnim državnim izpustom NH3.

Green driving tool – spletno orodje za vožnjo

Evropska komisija predstavlja spletno orodje, s katerim lahko merite stroške porabljenega goriva in emisij ogljikovega dioksida vašega vozila. Oceno na vsakdanjih poteh ali daljših vožnjah lahko v intaktivnem spletnem orodju Green driving tool ocenite s pomočjo spremenljivk, kot so moč motorja, tip goriva in način vožnje.

In kako varčevati pri vožnji?

  1. Poskrbite, da bo vaše vozilo redno in dobro vzdrževano. Stalno preverjajte nivo olja. Pravilno vzdrževana vozila delujejo bolj učinkovito, porabijo manj goriva in imajo zato manj emisij toplogrednega plina CO2 ter manj emisij onesnaževal zunanjega zraka.
  2. Vklopite klimatsko napravo samo, kadar je potrebno. Prekomerna uporaba klimatske naprave povečuje porabo goriva do 5 % – zato so višje tudi emisije CO2 in emisije onesnaževal zunanjega zraka.
  3. Vsak mesec preverite tlak v pnevmatikah. Premalo napolnjene pnevmatike lahko povečajo porabo goriva do 4 %.
  4. Zaprite okna, še zlasti pri višjih hitrostih, ter odstranite prazne strešne prtljažnike. Ta ukrep bo zmanjšal upor vetra in lahko zmanjša porabo goriva in emisije CO2 do 10 %.
  5. Vozite premišljeno in predvsem s prilagojeno hitrostjo. Vsakič, ko nenadoma pospešujete ali zavirate, motor porabi več goriva in proizvaja več CO2 in več onesnaževal zunanjega zraka.
  6. Pri pospeševanju čim hitreje prestavite v višjo prestavo. Višje prestave (4., 5. ali 6.) so varčnejše z vidika porabe goriva.
  7. Odstranite nepotrebno težo iz prtljažnika in zadnjih sedežev. Bolj kot je avto obremenjen, težje deluje motor in višja je poraba goriva.
  8. Takoj po zagonu motorja začnite z vožnjo in ugasnite motor, ko stojite na mestu več kot minuto. Sodobni motorji vam omogočajo takojšen začetek vožnje in tako nižjo porabo goriva.
  9. Poskušajte predvideti prometni pretok. Spremljajte dogajanje pred sabo s čim večje razdalje, da se v toku prometa izognete nepotrebnemu zaustavljanju in speljevanju.
  10. Razmislite o možnosti, da se z drugimi dogovorite za skupno vožnjo v službo ali na prostočasne aktivnosti. Pripomogli boste k zmanjšanju prometnih zamaškov in porabe goriva ter k čistejšemu zraku in zmanjševanju podnebnih sprememb.
(Visited 25 times, 2 visits today)