LOGO_LUPA_web

Sodobna pridobitev v Slovenski Bistrici: klopci, ki polnita naše telefone!

julij 21, 2017
Prva sta klopi preizkusila župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar in direktorica LU mag. Brigita Kruder (Foto: FB stran RIC Slovenska Bistrica)

Ljudska univerza Slovenska Bistrica je pred dobrim mesecem dni postavila prvi solarni polnilni klopci v Sloveniji. Sodobno rešitev lahko sicer najdemo v številnih evropskih mestih.

Foto: FB stran RIC Slovenska Bistrica
Foto: FB stran RIC Slovenska Bistrica

Ob tem, ko posedimo na klopci, lahko torej brezplačno (na sončno energijo) in tudi brezžično napolnimo telefon ali tablico.

Vsaka od dveh klopi, ena stoji na avtobusni postaji v Ozki ulici, ena pa pred stavbo Ljudske univerze, omogoča tri hkratna polnjenja, ob tem pa je na voljo še brezplačen dostop do interneta. To pa še ni vse – klopci sta ves čas hlajeni z ventilatorji, kar je v poletni vročini še posebej udobno. Zvečer sta osvetljeni in tako tudi na oko zelo sodobno privlačni.

V prvem mesecu 313 uporabnikov

Delovanje klopi je daljinsko nadzorovano in omogoča ljudski univerzi, preko aplikacije, stalen vpogled v njihovo delovanje in uporabo. Mesec dni po postavitvi so na LU Slovenska Bistrica pogledali, kako služijo svojemu namenu. “V 30 dneh smo zabeležili 128 polnjenj in 313 uporabnikov Wi-fi. V povprečju torej 4,3 polnjenja baterije in 10,4 uporabe interneta vsak dan. Proizvedli smo 12,2 kWh energije, klepeti in oddihi na klopci pa so neprecenljivi,” pove mag. Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica.

“Za svoje so jih vzeli mladi in stari, taki s telefoni ali brez njih. Še posebej dragocene so v poletni vročini, saj so ves čas prijetno ohlajene, za kar poskrbijo vgrajeni ventilatorji. Posebej privlačne so osvetljene v poletnih večerih,” še poudari direktorica in doda, da so klopi energetsko samozadostne, saj za svoje delovanje uporabljajo izključno sončno energijo.

 

Vir: LUSB, RIC SB, STA

(Visited 41 times, 1 visits today)