Slovenski znanstveniki razvili nov način celičnega zdravljenja vnetij

februar 10, 2017

Raziskovalci Kemijskega inštituta so spremenili človeške celice tako, da v telesu samodejno zaznajo vnetje in začnejo delovati kot zdravilo.

Celice delujejo kot zdravilo

Raziskovalci Odseka za sintezno biologijo in imunologijo so človeške celice modificirali tako, da samostojno prepoznajo vnetje v telesu in pričnejo izločati protivnetne proteine kot zdravilo. S celično terapijo v telo vstavijo kapsule s spremenjenimi celicami, ki pričnejo z izločanjem zdravilnih proteinov šele ko pride do nastanka vnetja. Celice dobivajo hrano preko poroznih kapsul in ob aktivaciji izločajo terapevtske proteine, ki nevtralizirajo vnetje. Celice, ki so jih razvili, bi tako zaznale vnetje še preden bi se ga zavedal pacient ali zdravnik.

Celična terapija v fazi razvoja

Celična terapija je že uveljavljena kot učinkovit način zdravljenja, šele slovenski raziskovalci pa so jih spremenili tako, da začnejo delovati šele ob nastanku vnetja. Omenjena metoda je še v fazi prototipa, vendar uporaba celic za zdravljenje odpira še dodatne možnosti za varno in nadzorovano zdravljenje preko vgradnje različnih načinov kontrole celic. Delovanje sistema so testirali tako na celičnih kulturah kot tudi v predkliničnih raziskavah na živalskem modelu vnetne črevesen bolezni. Kapsule s celicami so v tem primeru preprečile poškodbe na črevesju.

 

Vir: Kemijski inštitut

(Visited 30 times, 2 visits today)