LOGO_LUPA_web

Slovenski raziskovalec pridobil sredstva Evropskega raziskovalnega sveta

november 29, 2017

Evropski raziskovalni svet je včeraj objavil imena 329 vrhunskih raziskovalcev v Evropi, ki bodo prejeli podporo za raziskovalne projekte v višini 630 milijonov evrov. Med prejemniki je tudi slovenski raziskovalec Univerze v Ljubljani prof. dr. Matevž Dular.

Slovenski raziskovalec prof. dr. Matevž Dular s fakultete za strojništvo je uspel pridobiti sredstva Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) za utrjevanje samostojne raziskovalne poti. Gre za prvi slovenski projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki so namenjeni raziskovalcem v obdobju sedem do 12 let po prejemu doktorskega naziva.

Evalvacijski panel za inženirstvo produktov in procesov je podprl njegov petletni projekt z naslovom »An investigation of the mechanisms at the interaction between cavitation bubbles and contaminants« in ga med 329 sprejetimi projekti uvrstil na visoko 27. mesto. “Še posebej veseli dejstvo, da je to prvi slovenski ERC projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki so namenjeni raziskovalcem v obdobju 7-12 let po prejemu doktorskega naziva. Uspeh prof.dr. Matevža Dularja je izjemen, saj je na razpis ERC prispelo kar 2538 prijav odličnih in obetavnih znanstvenikov iz Evrope in ostalega sveta in le 329 jih je bilo sprejetih v financiranje. Od tega je bilo le 9 projektov podeljenih znanstvenikom v novejših državah članicah EU in sicer 4 na Madžarskem, 3 na Češkem in po 1 na Poljskem in v Sloveniji,” so ob tem povedali na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

ERC podeljuje nagrade za utrjevanje samostojne raziskovalne poti izjemnim raziskovalcem katere koli narodnosti in starosti, ki imajo za sabo od sedem do dvanajst let izkušenj po pridobitvi doktorskega naziva ter obetavne znanstvene raziskave. Nepovratna sredstva do 2 milijona evrov na posamezno podporo se podelijo za največ pet let, največkrat pa krijejo zaposlitve raziskovalcev in drugega osebja za utrditev ekip prejemnikov. ERC, ki ga je EU ustanovila leta 2007, je prva evropska ustanova za financiranje odličnih raziskovalcev. Vsako leto izbere in financira najboljše in najbolj ustvarjalne raziskovalce  v Evropi, da lahko nadaljujejo svoje raziskave in razvijajo ideje. ERC je do zdaj podprl več kot 7.500 vrhunskih raziskovalcev ter preko 50.000 študentov postdoktorskega in doktorskega študija ter drugega osebja v raziskovalnih ekipah. Njegov proračun za leto 2017 znaša 1,8 milijarde evrov.

Vir: MIZŠ, Evropska komisija

(Visited 27 times, 1 visits today)