LOGO_LUPA_web

Foto: KuhnaPaTo

Slovenski projekt Kuhnapato izbran med 10 najboljših v Evropi

december 5, 2018

Konec novembra je na Dunaju potekala mednarodna konferenca »People’s Food – People’s Health – Towards healthy and sustainable European food system« pod vodstvom avstrijskega Ministrstva za delo, socialne zadeve, zdravje in varstvo potrošnikov v okviru avstrijskega predsedovanja Evropski uniji. Na konferenci se je predstavil tudi slovenski projekt Kuhnapato, ki je bil v oktobru izbran med 10 najboljših praks na področju spodbujanja k zdravemu in trajnostnemu življenju otrok in posledično vse ostale javnosti.

Način osemletnega dela s cilji in rezultati projekta so predstavnikom evropskih ministrstev za zdravje predstavili na Dunaju. Zaradi svoje drugačnosti – odlikujejo ga kompleksna organizacija, praktični: motivacijski in psihološki pristopi, aktualnost in povezanost raznolikih področij, ustvarjalcev in strokovnjakov, je projekt požel veliko zanimanja. Ob praksi, ki so jo predstavili predstavniki Irske, pa je bil slovenski projekt opažen tudi kot odlično marketinško zasnovan.

Kuhnapato v osnovnih šolah od leta 2015

Prav s podporo Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo ustvarjalcem projekta omogočeno otroke privabiti v šolske kuhinje in jim predstaviti konkretne recepte, ki so dokaz, da je priprava zdrave hrane preprosta in okusna. V prvih treh letih jim je uspelo narediti velik motivacijski korak naprej ter vzpostaviti drugačna socialna okolja v osnovnih šolah, s čemer se zmanjšujejo zavržki hrane, niža sse otroška debelost in krepi zdravje ter zadovoljstvo.

 

Vir: Kuhnapato.si

 

 

 

(Visited 40 times, 2 visits today)