Slovenska raketarska reprezentanca ostaja v svetovnem vrhu: na EP 6 medalj

september 2, 2017
Uspešna slovenska ekipa raketnih modelarjev (Foto: ZTOKS)

Poleg olimpijad iz znanja, v poletnih mesecih potekajo tudi različna mednarodna tekmovanja modelarjev.  Mladinci in člani naše državne reprezentance raketnih modelarjev so konec avgusta sodelovali na evropskem prvenstvu v Poljskem mestu Wloclawek, od koder so domov odnesli 6 medalj.

V reprezentanci Letalske zveze Slovenije sodelujejo člani vseh petih slovenskih klubov, ki pri nas gojijo ta šport. Blaž Grgič, dolgoletni član reprezentance, nam je po tekmovanju povedal: “Če kdo misli, da to ni šport, sporočam, da mi je obisk Triglava po službi manj naporen kakor pa dan na takšnem tekmovanju. S tem da modelarska tekma združuje veliko več veščin, kot so tehnika, taktika, iznajdljivost, teamsko delo, upoštevanje vremena … Pa še živčki delajo svoje. Pomembna je tudi orientacija pri vračanju modela.” Tekmovanje pa traja 5 dni.

Kot poroča vodja reprezentance z Zveze za tehnično kulturo Slovenije, Anton Šijanec, so bili med najuspešnejšimi posamezniki Miha Rupnik, ki je osvojil zlato medaljo in naslov evropskega prvaka v tradicionalni kategoriji raket s padali S3A, sledil mu je mladinec Janez Ovsec, ki je med mlajšimi osvojil srebrno medaljo in drugo mesto v isti kategoriji, vrhunske uspehe posameznikov pa je dopolnil še Tomaž Starin, ki je v tehnično izredno zahtevni kategoriji raketoplanov S4A osvojil bronasto medaljo in tretje mesto.

1. mesto mladincev (Foto: ZTOKS)
1. mesto mladincev (Foto: ZTOKS)

V ekipni konkurenci so navdušili naši mladinci. Janez Ovsec, Žiga Pukšič in Tilen Čuk so s prvim mestom osvojili ekipni naslov evropskih prvakov v kategoriji raket s padali S3A, izvrstni rezultat pa so dopolnili še člani v sestavi Blaž Grgič, Miha Kozjek in Tomaž Starin, ki so v kategoriji raketoplanov S4A osvojili ekipno tretje mesto.

 

Vir: ZOTKS

(Visited 51 times, 3 visits today)