LOGO_LUPA_web

Slovenska beseda leta 2016 je …

januar 11, 2017

V ponedeljek, 9. januarja se je končalo glasovanje v akciji Beseda leta. Po izboru glasovalcev je preteklo leto najbolj zaznamovala beseda BEGUNEC.

Izbor Beseda leta je v Sloveniji potekal prvič, akcijo pa je izpeljal inštitut za slovenski jezika Frana Ramovša ZRC SAZU. Med predlogi za besedo leta, ki jih je oddalo nekaj več kot sto ljudi, je v finalni izbor prišlo deset besed:

  1. prekarec,
  2. trumpizem,
  3. begunec,
  4. uberizacija,
  5. zareciklirati se,
  6. deležnik,
  7. družina,
  8. približnjakarstvo,
  9. žica,
  10. zdravje.

Glasovalo je skoraj 1100 ljudi, ki so za besedo leta izbrali besedo begunec. Na drugo in tretje mesto sta se uvrstili besedi žica in prekarec.

“Izbira besede begunka/begunec kot besede leta mi vliva upanje, da temeljne vrednote, kot so spoštovanje človekovih pravic, solidarnost in človečnost v naši družbi še vedno igrajo pomembno vlogo. Te vrednote pomenijo glasen NE svetu zidov, bodeče žice, strahu in sovraštva, ki ne sme postati naša realnost,” je izbiro komentiral Jure Gombač z Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU.

Izbor besede leta je inštitut za slovenski jezik (ZRC SAZU) priredil po vzoru podobnih izborov iz tujine. Oxford Dictionaries, ena najbolj priznanih založb slovarjev angleškega jezika na svetu, je za besedo leta 2016 razglasila „post-truth“ (post-faktično), ki se največkrat uporablja pri opisovanju politike. Besedna zveza je po mnenju nekaterih prvič nastala v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, njena uporaba pa je močno narasla ob britanskem izstopu iz EU in predsedniškimi volitvami v ZDA. V slovarju je izraz definiran kot nekaj,”kar je povezano z okoliščinami, v katerih so objektivni dejavniki manjšega pomena pri oblikovanju javnega mnenja kot naslavljanje čustev in osebnih prepričanj.”

(Visited 34 times, 1 visits today)