LOGO_LUPA_web

Foto: Humanitarček

Slovenija v 4 dneh obula vse brezdomce

januar 23, 2019

Akcija v spomin na prehitro preminulega dobrodelneža in strastnega navijača NK Maribor Roka Černica se je zaključila več kot uspešno, so nam sporočili iz društva Humanitarček, ki je v spomin na 22. rojstni dan organiziralo zbiranje toplih nogavic za brezdomce.

Rok si je namreč želel obuti vse. Prvotna ideja je bila tako skromna, 1000 parov. “Bali smo se, da nam ne bo uspelo… da bo cilj dejansko preveč široko zastavljen” je povedala Kaja Rukav, članica društva. Številka je bila šestkrat presežena, so nato sporočili v nedeljo, ko se je akcija zaključila. V Sloveniji je , kot kažejo podatki krovne organizacije brezdomskih društev, skupin in brezdomnih organizacij Brezdomni do ključa, 6.500 brezdomcev.

Nogavice so prišle z vse Slovenije

Za zbiranje nogavic so se odločili zaradi preteklih Rokovih akcij, v katerih je vedno presežek sredstev namenil za nakup toplih nogavic brezdomcev. Nogavice so namreč eno največjih potrošnih materialov med njimi. Nogavice so zbirali v Mariboru v obeh Vijolčnih bajtah. “Iskreno smo veseli, da nas je podprl NK Maribor in se je Željko Llatin tako angažiral, da je dobila akcija vijolični pridih. Kajti ravno to je tisto, kar si bi Rok, kot strastni navijač NK Maribor, želel” je ob zaključku povedala predsednica društva Humanitarček dr. Ninna Kozorog.

Poleg Maribora pa je akcija potekala tudi v Ljubljani pod pokroviteljstvom organizacije Botrstvo v prostorih ZPM Moste. Tudi tam je bil odziv več kot odličen. Velik del nogavic pa je v Maribor pripotoval po pošti. “Dejansko ni bilo poštne številke, ki je ne bi bilo med paketi. Od Kranja, Krmelja, Kopra, Boštanja, Sevnice, Velenja… Od tudi tujih držav so nas rezveselili s paketi ali donacijami iz Italije, Srbije, Finske, Norveške,…” je še dodala Kaja Rukav iz društva Humanitarček.

Foto: Humanitarček
Foto: Humanitarček

Tudi pletli so

Posebej pa so bili v društvu veseli doma spletenih nogavic, ki so jih pod budnim očesom Marjane Petek napletle kmečke žene. Več kot 50 jih je bilo, približno enkrat toliko pa so jih spletle tudi pridne roke starostnic, vključenih v projekt toplih obrokov. Tudi znana mariborska ultra športnica Beba Ščap se je pridružila projektu z donacijo 80 nogavic podjetja Hummel, družina Petek iz Ruš pa je donirala 150 parov dokolenk.

Skupna številka je tako 6578 parov nogavic, ki so že našli nove lastnike med brezdomci v Kopru, Bertokih, Slovenj Gradcu, Celju, Ljubljani. Zagotovo pa bo še nekaj deset parov večja, saj je nekaj pošiljk še na pošti in nekaj zamudnikov še čaka na prevzep po posameznih lokacijah.

“Pomembno je, da na tak način Rokova dobrosrčnost živi dalje in da smo s to akcijo dokazali, da znamo stopiti skupaj, da znamo pokazati, da nam je mar… In tako zahvaljujoč vsem, ki so se na tak način spomnili Roka, njegova dobrodelnost živi dalje… Obenem pa bomo obuli vse slovenske brezdomce” je še dodala Ninna Kozorog.


V Humanitarčku vabijo, da na njihovi spletni strani poiščete portal Dobrodelko in pomagata še komu.

(Visited 151 times, 1 visits today)