Slovenca na prvem SP v ustvarjanju ledenih skulptur na Finskem osvojila tretje mesto

februar 23, 2017
Foto: Ledena edžela

V Finskem Leppävirtu je potekalo prvo svetovno prvenstvo v ustvarjanju ledenih skulptur v jami, ki sta se ga udeležila tudi Miro Rismondo in Bogdan Jerič. Na tematiko 100 let Finske sta s skulpturo Heros of Kalevala osvojila tretje mesto.
 

Večdnevno tekmovanje pri -5 °C

V sklopu tekmovanja, ki se ga je udeležilo 12 držav, sta v petih dneh oblikovala približno sedem ton ledu. Tekmovanje je potekalo pri -5 °C in kot nam je povedal Rismondo, je bilo tekmovanje izjemno naporno, posebej iz fizičnega stališča. Roke so pri oblikovanju skulptur najbolj obremenjene, zato je bila dobra regeneracija čez noč zelo pomembna. Poleg telesnega napora je tukaj še psihični pritisk tekmovanja. »Vseeno ni šlo za festival,« je dodal Rismondo in poudaril, da ima pred vsakim tekmovanjem v mislih le zmago.
 

Skulptura Heros of Kalevala

Rismondo in Jerič sta si tretje mesto prislužila z oblikovanjem ledene skulpture Heros of Kalevala, žirija pa je ocenjevala tako umetnostni vtis skulpture kot njeno izvedbo. Gre za finski narodni ep in velja za eno najpomembnejših del finske književnosti. Izbira nikakor ni bila naključna, saj je Rismondo z omenjeno skulpturo pričel tekmovanja v oblikovanju ledu, hkrati pa je ep tudi prebral. Ledene umetnine bodo na Finskem na ogled vse do 14. maja.
 

(Visited 27 times, 1 visits today)