LOGO_LUPA_web

Še 2 dni do čiščenja planeta v 150 državah po svetu

september 13, 2018
Foto: Marianne Rintala, EBM

Zdaj pa res že ptički čivkajo, kaj se bo dogajalo v soboto, še zadnjič bomo čistili Slovenijo. S predsednico Ekologov brez meja, Uršo Zgojznik smo se pogovarjali o njenih začetkih v društvu, še zadnji akciji Očistimo Slovenijo v takšnem merilu ter zakaj se pridružiti milijonom prostovoljcev po vsem svetu.

Kdaj ste začutili “klic”, da pa morate nekaj prispevati za čistejše okolje?

Pomembno je to, da sem odraščala v lepih krajih, bila veliko v stiku z naravo, že zgodaj sem razumela, kaj v naravo ne sodi. Takratni resnični prizori onesnaženih rek in jezer so me zares prizadeli. Potem pa se enkrat zbudiš in vidiš, da se nič ne zgodi samo od sebe in da se je treba aktivirati.

Foto: Polona Ponikvar
Foto: Polona Ponikvar

Zakaj ste se odločili za sodelovanje z Ekologi brez meja?

Poziv k prvi akciji ‘Očistimo Slovenijo v enem dnevu!’ in estonski primer me je naravnost začaral, danes vem, da smo se takrat v pravem trenutku na enem mestu znašli pravi ljudje. In tako se lahko potem zares premikajo meje. Vse od takrat pa do danes pa nam je ostala volja in želja nekaj prispevati svetu, prav tako pa razumevanje in videnje, da je tudi na področju odpadkov treba še marsikaj spremeniti.

Slovenija je bila ravno razglašena za 5. najčistejšo državo na svetu. Kaj pravite vi, je res?

Slovenija je zelena in čista, o tem ni dvoma, sploh če se primerjamo z veliko drugimi državami. Je tudi bolj čista, kot je bila pred desetimi leti pred akcijo. Malo manj čisti pa so naši nameni in malo manj zelene usmeritve našega delovanja. Nič ni samoumevno, veliko še lahko izboljšamo, predvsem pa sta politika in gospodarstvo tukaj tista, ki bosta morala pristopiti k tem temam še bolj ambiciozno, da se bo stanje še izboljšalo ali pa vsaj ohranilo.

Kaj bi morali narediti, da se spremeni miselnost ljudi, ki še vedno odlagajo kosovne odpadke v gozdove?

Takim, ki to še vedno počnejo, kljub temu, da ima vsaka občina na nek način organiziran kosovni odvoz in to celo brezplačno, ne pomaga drugega kot kazen. Tukaj bomo morali še bolj strniti vrste, postati in opozarjati na to vsi, inšpekcijske službe pa predvsem hitro odzvati.

ocistimo

15. septembra bomo Slovenijo čistili še zadnjič! Zakaj še zadnjič?

Tradicija čistilnih akcij v Sloveniji je sicer dolga in lepa in ne bo se prenehala. Tak velik projekt, ki združi toliko organizacij in ljudi pa lahko izkoristimo tudi zato, da začnemo govoriti o novih pogledih na odpadke – jih pričnemo zmanjševati, bolj vestno ločevati in ponovno uporabljati. Še zadnjič naj bo poziv, da se zamislimo in nekatere odpadke še zadnjič ustvarimo, še zadnjič kupimo plastični izdelek za enkratno uporabo itd.

Zakaj naj se bralci Eko dežele v soboto, 15. septembra, udeležijo akcije?

Ker bo ta dan praznik našega planeta. V 150 državah sveta bodo svoje kraje, mesta in reke čistili milijoni pari rok. Res bi bilo škoda, da ugotovimo, da se bo na ta dan spisala svojevrstna zgodovina, mi pa nismo šli ven na zrak  narediti nekaj za skupno dobro.

 

Barbara Rudolf

(Visited 36 times, 1 visits today)