S spletno platformo do boljših motoričnih sposobnosti mladih po možganski kapi

februar 18, 2019
vir Zero Project

Italijansko socialno podjetje, Fightthestroke, ustanovljeno leta 2014, je razvilo spletno platformo z naslovom „Mirrorable“, ki podpira rehabilitacijo mladih preživelih po možganski kapi. Mirrorable je domači program zdravljenja, ki temelji na opazovanju in posnemanju dejanj drugih. S ponavljanjem se sprožijo specifični nevroni v možganih.

Platforma Mirrorable spodbuja mlade po možganski kapi, da vsak dan opravljajo motorične treninge. Otroci v kliničnem preskušanju Mirrorable so prejeli platformo z računalnikom, 3D kamero in navodila. Uporabili so jih, da bi posnemali čarovnika v videoposnetkih na platformi v oblaku. Prav tako so jih primerjali z vrstniki preko video povezave, da bi skupaj trenirali in se učili drug od drugega. Platforma uporablja algoritem, ki zagotavlja najboljše možno ujemanje v smislu motoričnih in kognitivnih sposobnosti. Igralni pristop Mirrorable povečuje privlačnost za otroke in jih spodbuja k redni vadbi.

Rezultati preskušanja so odlični

V tržni različici je bila 3D kamera zamenjana s tehnologijo umetne inteligence, ki sledi in beleži otrokova gibanja in čustva, tako da se lahko napredek meri z otrokom, družinskimi člani in zdravstvenimi delavci. Rezultati kliničnega preskušanja, ki so bili predstavljeni leta 2018, so pokazali 26-odstotno izboljšanje motorične funkcije, povečano vključenost družine in 100-odstotno upoštevanje dnevnih vaj.

Platforma je trenutno na voljo v italijanščini, španščini in angleščini. Družba Fightthestroke pa že raziskuje, ali bi bil program primeren tudi za druge ciljne skupine, kot so odrasli po možganski kapi ali osebe s Parkinsonovo boleznijo.

 

Vir: Zero Project

(Visited 50 times, 1 visits today)