Rožnati rak Pink Floyd

junij 8, 2017
Fotografija je simbolična

V morju ob obali Paname je skupina zoologov iz zgodovinskega muzeja oxfordske univerze odkrila novo vrsto rožnatega raka, ki so ga poimenovali “Synalpheus pinkfloidi”. Se vam sliši znano? Ime je dobil zaradi goreče privrženosti znanstvenikov skupini Pink Floyd.

„Poslušam jih od svojega 14. leta,“ pripoveduje Sammy De Grave, vodja raziskovalnega projekta. „Bilo je leta 1979, ko je ravno izšel album The Wall. Že nekaj časa smo se s sodelavci pogovarjali, da bi se v primeru odkritja novega rožnatega raka, poklonili Pink Floydom in zgodilo se je. Poleg svoje rožnate barve ima novo odkriti členonožec tudi značilnosti, ki popolnoma ustrezajo poimenovanju po angleški rock skupini iz šestdesetih let,“ pojasnjuje De Grave.

S zvokom tleskanja klešč omami plen

Vendar pa Synalpheus pinkfloidi svoje slave ne dolguje zgolj svojemu domiselnemu imenu. Njegova posebnost je predvsem nenavadna strategija lova, pri kateri svoj plen omami z močnimi zvočnimi valovi, ki jih proizvaja s tleskanjem klešč. Zvok doseže tudi 210 decibelov, kar lahko primerjamo z hrupom letala ob vzletu. Raziskavo so opravili v sodelovanju z brazilsko univerzo Universidade Federal de Goiás in Univerzo iz Seattla, izsledki raziskave pa so bili nedavno objavljeni v Zootaxa journal.

Vir: www.ilsorrisoquotidiano.it

(Visited 37 times, 2 visits today)