Restavracija z gluhim osebjem v Mariboru za opozarjanje na položaj gluhih

november 19, 2016
Utrinek iz kanadske restavracije Signs (Znaki) (vir: wimp.com)

Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor je za tri dni vzpostavilo prvo in edino restavracijo v Sloveniji z gluhim osebjem. S tem želi javnosti predstaviti položaj gluhih, njihovo družbeno izključenost in težave pri iskanju zaposlitve. Hkrati je to korak bliže k uresničitvi ideje o ustanovitvi trajne restavracije z gluhim osebjem.

Zakaj ne bi tega naredili še pri nas? Projekt ‘Na OFF’

V Parizu je že od leta 2003 odprta kavarna Cafe Signs, kjer so zaposlene gluhe osebe. Prav tako se je pred kratkim, leta 2014, v Kanadi odprla prva restavracija, ki prav tako zaposluje le gluhe osebe. Ob tem so na društvu pomislili: »Zakaj ne bi tega naredili še pri nas?«.

“Predsodki in stereotipi o gluhih še vedno obstajajo in so močno vpeti v našo družbo, kar vpliva na njihov neenakovreden položaj v družbi,” pravijo. Te ovire in predsodke želijo porušiti s projektom ‘Na OFF’, katerega glavni cilj je približevanje k realizaciji ideje o ustanovitvi socialnega podjetja v Mariboru, ki v Društvu gluhih in naglušnih že dolgo zori. Širšo javnost želijo ozavestiti o položaju gluhih v družbi ter spodbuditi dobro počutje pri neslišečih skozi uresničevanje njihovih sposobnosti, opravljanje produktivnega dela in prispevanja k širši skupnosti.

Gluhi in naglušni so najtežje zaposljiva skupina

O ideji projekta na OFF Milan Kotnik, sekretar Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor, razmišlja: “Gluhi in naglušni so skupina najtežje zaposljivih oseb ravno zaradi svoje komunikacijske oviranosti. Gluhota in naglušnost je v naši družbi še vedno tabu, ki izhaja iz številnih predsodkov o gluhoti. V društvu pomagamo pri uresničevanju njihovih potreb in enakopravnejšem vključevanju v družbo in osveščamo širšo javnost o sami gluhoti. Kljub svoji gluhoti pa so to ljudje z enakimi željami, pričakovanji in potrebami kot polnočutni, ki si želijo pokazati svoje sposobnosti in dobiti priložnost, da se izkažejo v delovnem okolju.”

Še danes in jutri bomo naročali jedi iz menija s kretnjami

Do 20. novembra nas bodo tako v gril baru Vučko v Mariboru postregle gluhe osebe, naročanje jedi pa bo potekalo s kretnjami, kot so navedene v posebnem meniju. Za dodatno popestritev vzdušja bodo poskrbeli nogometaši NK Maribor, Poskočni muzikanti, Damjan Murko, Mateja Naberšnik, Ana Praznik, Ana Žvorc, Gordana & Trent …

 

V.B.

(Visited 36 times, 2 visits today)