LOGO_LUPA_web

Ptuj, prestolnica kave – vsaj za nekaj dni

september 27, 2018

Zgodovinsko dejstvo, da je Ptuj mesto kave z bogato kavarniško in pražarsko tradicijo, je služilo kot navdih za organizacijo prvega festivala kave in kavarniške kulture v Sloveniji v letu 2015. Letošnja, četrta izvedba festivala, ki bo potekal od 27. do 30. septembra, bo ponovno povezovala zgodovinske, kulturne, družbene ter kulinarične elemente kave in se z zanimivimi dogodki ter ponudbo pridružila Mednarodnemu dnevu kave, ki ga obeležujemo 1. oktobra – osrednja tema je Ženske in kava.

Ptujske zgodbe o kavi

Ptujske zgodbe o kavi, kot se imenuje festival, bodo gostile izbrane pražarje, ponudnike in dobavitelje kave ter kavnih napitkov, bariste z aktualnimi nasveti za pripravo priljubljenega napitka, odvila pa se bo tudi zanimiva slikarska kolonija, na kateri bodo lahko ustvarjali vsi obiskovalci. Novost je gostovanje družabnega kavarniškega večera pri partnerju festivala v Ormožu in sodelovanje z Gimnazijo Ptuj.

Na dvorišču dominikanskega samostana

“Cilj festivala je vzpostaviti festivalsko blagovno znamko, ki bo Ptuju, okolici in širšemu prostoru ponudila novo vsebino za druženje, predstavila pomen kavarniške kulture in tradicije praženja kave, pomagala v prizadevanjih za promocijo mesta, skozi številne aktivnosti izobraževala o kavi, njenem pomenu za človeka, družbo in okolje ter promovirala kavarniško kulturo,” pravijo v prestolnici kave, kot so se poimenovali na Ptuju.

Kavarništvo del zgodovine Ptuja

“Izjemno zanimanje javnosti, ptujska tradicija kavarništva, afiniteta do tega priljubljenega napitka in še marsikaj nas je motiviralo, da ostanemo zvesti svojemu cilju in festivalu vsako leto dodamo neko novo vsebino. Tudi zato, ker je kavarništvo močno povezano z zgodovino Ptuja. Mesto ima bogato kavarniško in pražilsko tradicijo, ki sega v leto 1786 in čas podjetnega meščana Jožefa Kiperza, ki je imel v starem mestnem jedru Ptuja, kjer danes stoji hotel Mitra, kavarno z lastno pražarno. Hotel Mitra še danes goji tradicijo starih receptov s hišno blagovno znamko COFFEE STORY® Kipertz, ki se praži v ptujski butični pražarni,” pojasnjujejo.

Coffee Story Kiperz - Hišna kava Hotela Mitra

Grajska kavarniška popravljalnica

Novost festivala je, da bo družabni kavarniški dogodek, na katerem bodo z izbranimi gosti spregovorili na temo Ženske in kava, letos gostila ormoška Grajska kavarniška popravljalnica.

“Gre za prvo tovrstno v Sloveniji in spada pod okrilje Centra ponovne uporabe. Grajska kavarniška popravljalnica v gradu Ormož z izvajanjem dejavnosti ‘naredi sam’ z medgeneracijsko funkcijo omogoča povezovanje skupnosti, kjer se ljudje pogovarjajo, družijo in imajo pozitiven odnos do narave, ljudi in omejenosti virov. V osrednji sobi popravljalnice si sam skuhaš kavo na peščeni kopeli. Kava je iz pravične trgovine in večinoma iz slovenskih pražarn. Kavo je treba najprej zmleti s kavnim mlinčkom, jo skuhati in izbrati vintage skodelico, ki jo potem kavopivec odnese s sabo domov. Skodelica vedno znova spomni na pomen kroženja surovin, ki so vsebovane v izdelkih, ki jih mnogi zavržejo kot odpadke. Načelo ‘naredi sam’ je tisto, kar manjka sodobni družbi, da postane srečnejša. Kavna usedlina se nato zlije v domačo kanglo za mleko, ta pa se uporabi za gojenje bukovih ostrigarjev. Poleg kave si lahko sami (s pomočjo gospodinje) naredite tudi languš, tradicionalno prekmursko jed,” še povedo organizatorji.

Ženske in kava: enakopravnost in pravičnost v kavni verigi

 

Helena Ajdnik, ustanoviteljica in idejna vodja festivala, je na temo Ženske in kava povedala: “Nežnejši spol ima zelo pomembno vlogo v celotni kavni verigi – od posaditve kavovca, obiranja jagod, obdelave, prodaje, do praženja in priprave kavnega napitka. In seveda, uživanje le-tega. Ste se kdaj vprašali, koliko ženskih obrazov in rok je za skodelico kave, ki jo pijete vsaki dan? Ideja mednarodne kampanje je, da se ženskam v kavni industriji da več kot le besedni poklon. Radi bi glasneje spregovorili o enakopravnosti in pravičnostižensk v kavni verigi – od zrna do skodelice. In ta prizadevanja bi radi podprli tudi z našim festivalom na Ptuju.”

V ta namen bo glavni sobotni dogodek, ki bo spadal tudi med globalne dogodke pod okriljem Mednarodne organizacije za kavo, ponudil zanimivo dogajanje – odvila se bo slikarska kolonija, na kateri bodo lahko ustvarjali prav vsi obiskovalci, ob tem pa bo na voljo oboževan črni napitek.

 

 
Foto: Arhiv festivala Ptujske zgodbe o kavi, Boris B. Voglar

 

(Visited 48 times, 1 visits today)