LOGO_LUPA_web

Prvi rezervat temnega neba v ZDA

november 29, 2017

V Zvezni državi Idaho so dobili prvi ameriški rezervat temnega neba, ki je trenutno eden od 12ih po svetu. Mednarodna zveza temnega neba ima namreč misijo, da ohrani temno nebo po celem svetu, posebej v regijah, ki imajo posebno zanimivo nočno nebo, kjer lahko opazujemo zvezde in zanimive nočne dogodke na nebu.

Novi rezervat pokriva območje od Ketchuma do Stanleya, vključno z mesti Blaine, Boise, Custer in Elmore, in je tretje največje na svetu.  Rezervat je rezultat dolgoletnega zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja na tem področju.

Rezervati po svetu

Več kot ena tretjina svetovnega prebivalstva ponoči ne more opazovati Mlečne ceste, svetlobno onesnaževanje pa se še povečuje. Umetna svetloba pa ne odvzema le lepega razgleda na zvezde, temveč ima negativni učinek tudi na številne živali in rastline.

Trenutnih 12 certificiranih rezervatov temnega neba po svetu:

 1. Aoraki Mackenzie (Nova Zelandija)
 2. Brecon Beacons nacionalni park (Wales)
 3. Idaho (ZDA)
 4. Exmoor nacionalni park (Anglija)
 5. Kerry (Irska)
 6. Mont-Mégantic (Québec, Kanada)
 7. Moore’s rezervat (South Downs, Anglija)
 8. NamibRand naravni rezervat (Namibija)
 9. Pic du Midi (Francija)
 10. Rhön (Nemčija)
 11. Snowdonia nacionalni park (Wales)
 12. Westhavelland (Nemčija)

Slovenija območja temnega neba (še) nima

Ponekod v Evropi so že razglasili območja temnega neba, Slovenija pa na svojem ozemlju še nima takega prostora. Mednarodno srečanje Night light novembra je bilo namenjeno pregledu, kaj je že bilo narejenega, na delavnicah v Bohinju, na Bledu ter v Kranju pa so si udeleženci izmenjali izkušnje. Imeli so tudi priložnost poslušati domače in tuje strokovnjake, ki se ukvarjajo z vplivi svetlobe in onesnaževanja z njo na človeka ter živo naravo nasploh. Po besedah sodelavke BSC Kranj, Helene Cvenkel, strokovnjaki za različna področja, ki so jih povabili k sodelovanju, ocenjujejo, da bi pri nas merila najbrž izpolnila manjša območja znotraj Triglavskega narodnega parka. V interesu je tudi preveriti možnosti na območju gorskih verig. Potem bi v projektu, v katerega so vključeni, poskušali priti do rešitev, kako bi vsaj na majhnih območjih dosegli merila za območja temnega neba. Poskušali bodo pripraviti vsaj začetne korake, pri čemer si obetajo pomoč partnerjev iz držav, kjer jim je to že uspelo, kot sta Madžarska in Španija.
Vir: LonelyPlanet, BSC Kranj

(Visited 11 times, 1 visits today)