LOGO_LUPA_web

Promocija lokalne ekološke hrane na Biotehniški šoli Maribor

maj 6, 2016

Na
Biotehniški šoli Maribor so se vključili v mednarodni projekt
Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly, v katerem sodeluje devet
evropskih držav. Odločili so se, da bodo v prvem letu izvajanja
projekta vse dejavnosti usmerili v promocijo lokalno pridelane hrane.
Izvajati so jih začeli pod skupnim naslovom »Nazaj h koreninam
(lokalno nad globalno)«.

Pod
tem naslovom je potekala tudi prireditev, ki so jo pripravili na šoli
3. maja 2016. „S prireditvijo smo hoteli predstaviti vrednost
lokalno pridelane hrane, to je hrane, ki je veliko bolj okusna,
zdrava, hkrati pa veliko manj obremenjuje okolje v primerjavi s
hrano, ki prihaja k nam iz različnih delov sveta,“ pove Simon
Gračner, koordinator projekta Odgovorno s hrano. V ta namen so
postavili stojnico, na kateri so si lahko obiskovalci ogledali sadje,
zelenjavo, moko, konzervirane izdelke idr., ki so bili pridelani v
različnih predelih sveta, vse od Avstrije, Romunije, Turčije,
Indije in Kitajske do Južne Amerike. „S tem smo hoteli opozoriti
obiskovalce, da vse preveč posegamo po hrani, ki je opravila na
tisoče kilometrov, predno smo jo kupili, po drugi strani pa imamo
možnost, da na dosegu roke kupimo svežo lokalno pridelano hrano,“
pojasni Gračner. Njena prednost je po njegovih besedah najprej že
v tem, da poznamo pridelovalca in se lahko sami prepričamo o tem,
kako je bila pridelana.

Kakovostni
ekološki domači izdelki

Da
je kakovost ekološko pridelane hrane na zelo visoki ravni, smo se
lahko prepričali na stojnicah, na katerih so predstavile svoje
pridelke in izdelke kmetije, podjetja in institucije, ki se ukvarjajo
s pridelavo in predelavo ekološke hrane, permakulturo, izdelavo eko
kozmetike in čebelarstvom. Izdelke smo obiskovcalci lahko tudi
kupili.

Na
ekološki tržnici so se nam predstavili s svojimi najbolj
prepoznavnimi proizvodi: AMON & ANIS ekološka kozmetika, IKC
Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM, Čebelarstvo Cesar,
Ekološka kmetija Podgrajšek, Ekološka kmetija Sergo Nuša, Andrej,
Ekološka kmetija Zupanič in Metz, Fakulteta za kmetijstvo in
biosistemske vede (UKC Pohorski dvor), Hiška zelišč (ekološka
kmetija), Izletniška kmetija Ravničan, Port plus d.o.o.
(Mlinarček), Učni poligon za samooskrbo Dole in Zadruga Dobrina.

Dodatni
program popestril prireditev

Obiskovalce
pa so z domačimi dobrotami pogostile tudi dijakinje šole, ki so za
to priložnost izdelale tudi zloženko o odgovornem ravnanju s hrano.

V
sklopu prireditve je potekalo tudi predavanje doc. dr. Silve
Grobelnik Mlakar s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede z
naslovom ‘Označevanje (eko) živil’. Predavateljica je spregovorila
o tem, kaj je ekološko kmetijstvo, kakšna sta pravna osnova in
obseg pridelave ter predelave v Evropski uniji in Sloveniji in kakšen
je pomen kontrole in certifikacije živil. Podala je tudi koristne
informacije o označevanju in poreklu ekoloških živil.

„Veseli
nas, da je bila prireditev zelo lepo obiskana. Iz pogovora z
obiskovalci se je dalo razbrati, da si želijo še več tovrstnih
prireditev, kar dokazuje, da postajamo Slovenci vedno bolj osveščeni
o tem, kaj jemo. Če bo še več tovrstnih in podobnih prireditev,
sem prepričan, da bodo ljudje počasi postajali veliko bolj pozorni
na to, od kod prihaja hrana, kako je pridelana, in predvsem, ali je
kvalitetna,“ zaključi Simon Gračner.


Na
Biotehniški šoli Maribor se bodo po besedah sogovornika tudi v
prihodnje trudili za čim boljše osveščanje vseh o odgovornem
ravnanju s hrano. Ob tem se tudi zahvaljuje vsem sodelujočim
razstavljalcem, predavateljici doc. dr. Silvi Grobelnik Mlakar,
sokoordinatorki pri projektu Jolandi Ziherl Sajko in vsem, ki ste
pomagali pri izvedbi prireditve.

Foto: Biotehnška šola Maribor

(Visited 42 times, 1 visits today)