Prihaja čas za pirhe!

marec 25, 2018

Jajce je prastari simbol življenja in rodovitnosti. Rdeče pobarvano jajce je simbol vstajenja in nove življenjske moči. Pomeni pa tudi kaplje Kristusove krvi. 

Po prastarem ljudskem izročilu so bila velikonočna trdo kuhana jajca sprva enobarvna, v barvah sonca – rdeča in rumena. Kasneje pa se je barvanje in krašenje pirhov razvilo v eno izmed lepih oblik ljudske umetnosti in slovenske pisanice zagotovo spadajo med ene najlepših v Evropi.

DSCN7523

Imena za pobarvana jajca so pri nas različna – največkrat jim rečemo pirhi, na Štajerskem so pisanke, v Beli krajini pisanice, v Prekmurju remenke, rumenice…

Belokranjske pisanice

To velja predvsem za belokranjske pisanice. Jajca krasijo v batik tehniki, ki je prevzeta iz Vzhodne Azije. Ornament napišejo najprej s tekočim voskom potem pa jajce pobarvajo – običajno uporabijo črno in rdečo barvo. Kjer je mesto pokrito z voskom, se barva ne prime. Na to barvo lahko spet nanesejo vosek in jajce spet pobarvajo z drugo barvo. Za pisanje z voskom uporabljajo posebno, doma narejeno pisalo, pisač.

pirhi

Eno najprijetnejših opravil v tednu pred veliko nočjo je zagotovo barvanje pirhov

Doma lahko izkoristimo umetniško žilico za krašenje pirhov z različnimi tehnikami. Vsaka je primernejša kot najbolj enostavno barvanje s kupljenimi barvami in nalepkami z velikonočnimi motivi. Če ne drugega, se lotite vsaj barvanja z naravnimi barvili – lupina čebule, špinača, rdeča pesa, kurkuma, borovnice, teran, kava…

 

Tekst in foto: Igor Fabjan

 

(Visited 79 times, 1 visits today)