LOGO_LUPA_web

Pričakovana življenjska doba naj bi kmalu presegla 90 let

februar 25, 2017

Nedavna raziskava Svetovne zdravstvene organizacije je pokazala, da bo pričakovana življenjska doba do leta 2030 presegla 90 let. Tudi podatki za Slovenijo kažejo podobne trende.

Najdlje bodo živele ženske v Južni Koreji

Raziskovalci pod vodstvom Vasilisa Kontisa z londonskega Imperial Collegea so analizirali 35 industrializiranih držav in pri tem ugotovili, da se bo razlika med pričakovano življenjsko dobo moških in žensk pričela zmanjševati. Najdlje bodo živeli v Južni Koreji. Deklice, rojene leta 2030 v Južni Koreji, naj bi tako dočakale kar 90,8 let. Podobno dolgo življenje lahko pričakujejo ženske v Španiji, Franciji in na Japonskem.

Deklice, rojene leta 2030 v Sloveniji, bodo predvidoma dočakale več kot 87 let, kar Slovenijo uvršča med peterico evropskih držav z najdaljšo pričakovano življenjsko dobo.

Slovenija ne zaostaja veliko

V analizo je bila vključena tudi Slovenija. Pričakovana življenjska doba za moške naj bi leta 2030 dosegla 82,2 let, za ženske pa 87,4 let. Pri tem gre za povišanje življenjske dobe za moške za več kot 6 let in za ženske za več kot 4 leta glede na leto 2010.

Največ pripomore zdrav življenjski slog in splošni napredek

Vzroke za podaljševanje življenjske dobe v Južni Koreji gre pripisati predvsem širokemu dostopu do zdravstvih storitev in sodobni medicinski tehnologiji ter izboljšanju otroške prehrane. Hkrati ima Južna Koreja skupaj z Japonsko zelo nizko raven debelosti in majhen delež kadilk. Na drugi strani naj bi se razkorak do ZDA še povečal, kar raziskovalci pripisujejo slabi zdravstveni oskrbi, nasilju in kroničnim boleznim.

Vir: Imperial College London

(Visited 9 times, 1 visits today)