Pred vrati je Planica: legenda z najdaljšo tradicijo

marec 18, 2019
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Pred vrati je največji športni dogodek v Sloveniji. Dolina pod Poncami v polni pripravljenosti pričakuje na tisoče obiskovalcev iz vsega sveta. 

Od prvega mednarodnega tekmovanja v Planici letos mineva 84 let. Na številnih so se postavljali mejniki v smučarskih skokih in poletih.

Direktor Smučarske zveze Slovenije, Franci Petek, je pred dogodkom povedal: “Smučarska zveza Slovenije je v prvi vrsti v tem jubilejnem letu, ki pa napoveduje še veliko več v prihodnosti, zelo ponosna na naš OK, na ljudi, delavce, ki pripravljajo ta dogodek. Želimo in upamo, da bo vse pripravljeno, da tudi naši tekmovalci pokažejo vse svoje znanje in pričarajo tisto že znano vzdušje v tem vikendu, ki nas čaka prihodnji teden. Za nas je to res prijetno obdobje. Naslednje leto nas čaka svetovno prvenstvo v poletih in višek leta 2023 s svetovnim prvenstvom nordijskih disciplin. To je glavni fokus, nekaj kar nam je zelo prioritetno in nekaj, na kar se pripravljamo zelo intenzivno. Vsakoletna prireditev je samo tisto, ki nam služi, da ohranjamo kondicijo, da spoznavamo kaj je še potrebno postoriti oz. dvigujemo standarde. Vabljeni in dobrodošli v Planici!”

Najdaljša tradicija

»Planica ima zelo dolgo tradicijo, daljšo kot katerakoli druga športna prireditev v Sloveniji,« nam je povedal Matevž Peršin, ki je na OK Planica zadolžen za promocijo. Obisk Planice se prenaša iz roda v rod, verjetno tudi zato, ker smo Slovenci športni narod, Slovenija pa je tudi vedno imela skakalce, ki so sodili v sam svetovni vrh.

Prva mednarodna tekma v skokih v Planici je potekala leta 1934. Takrat je bil tudi postavljen nov svetovni rekord na Bloudkovi skakalnici, tj. 92 metrov. Tekme v teku na smučeh pa potekajo od leta 1926.

Pomembni mejniki

Po Peršinovih besedah je treba omeniti tudi leto 1969 – otvoritev letalnice bratov Gorišek, prve letalnice na svetu. Leta 1994 se prvič preseže znamka 200 metrov. Leta 1997 Primož Peterka za Slovenijo osvoji prvi veliki kristalni globus. Osem let kasneje, 11. decembra 2015, pa se odpre nov Nordijski center z najsodobnejšo infrastrukturo.

Največji uspehi slovenskih tekmovalcev v Planici

  • 1988 Primož Ulaga doseže dve zmagi.
  • 1997 in 1998 Primož Peterka postane zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.
  • Do zmag vse do leta 2016 pridejo še Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš.
  • 2016 zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala postane Peter Prevc.

Več športne vsebine najdete v zbornikih 12 legend slovenskega športa.

(Visited 80 times, 1 visits today)