LOGO_LUPA_web

Poti k izginjajoči dediščini po kočevskih vaseh

oktober 1, 2019
Foto: Jošt Gantar, www.slovenia.info

V okviru 5. dnevov kočevarske kulture je izšla nova brošura Poti k izginjajoči dediščini, ki nas po dveh novih krožnih poteh popelje na odkrivanje dediščine zapuščenih kočevarskih vasi.

Nova brošura na sistematičen način popiše nekdanje kočevarske vasi na tem območju in vključuje dve novi krožni poti.

Sprehod skozi kočevski gozd (Foto: Nea Culpa d.o.o., www.slovenia.info)

Iskanje izginule Kočevske

Prva pot se imenuje Iskanje izginule Kočevske in skozi vstopni točki v Vidmu ali Koprivniku vodi k naseljem Prerigelj, Tanči Vrh, Kumrova vas, Staro Brezje in Hrib, pelje pa tudi do ostankov sakralne dediščine, med drugim do cerkve v Nemški Loki, ki kot ruševina še vedno priča o svoji nekdanji veličastnosti. Pot je dolga 29 km in je namenjena raziskovanju s kolesom, s krajšim obvozom pri Nemški Loki pa je prevozna tudi z avtomobilom.

Po sledeh kočevarskih vasi

Pot Po sledeh kočevarskih vasi pa skozi vstopne točke v Rajhenavu, žagi Rog, Starem Logu ali Krenu popelje skozi zapuščene vasi Pugled, Šenberg, Novi Breg in Trnovec, ter vključuje tudi nekaj drugih kulturnih in naravnih zanimivosti ob trasi. Z dolžino 47 km je zasnovana predvsem za izlete z avtomobilom, lotijo pa se je lahko tudi kondicijsko bolje pripravljeni kolesarji. Pri odkrivanju tega dela poti skozi Kočevski Rog je potrebno tudi nekaj zmerne hoje, ki vam bo v osrčju narave in gozdov s pomembno zgodbo preteklosti, odkrila lepe razglede.

Brošura Poti k izginjajoči dediščini je že na voljo v turistično informacijskih centrih v Kočevju (Hostel Bearlog in Turistični kompleks jezero), kjer jo lahko prevzamete in se z njeno pomočjo odpraviti razkrivati skrite in izginjajoče kočevarske vasi. Brošuro sta izdala in založila Občina Kočevje in Zavod Kočevsko.

Vir: Kočevsko, slovenia.info

(Visited 43 times, 1 visits today)