Pomembno odkritje za ohranjanje koralnih grebenov

januar 11, 2018

Znanstveniki iz Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije so ugotovili, kako lahko trdoživnjaki (razred ožigalkarjev) rešijo korale pred plenilci in boleznimi.

Koralni grebeni so med najbolj pestrimi ekosistemi na planetu. Niso samo življenjski prostor za mnoge morske organizme, temveč tudi vir hrane in prihodek iz turističnih dejavnosti, za obalne skupnosti.

Najnovejše ugotovitve

Raziskovalci so ugotovili, da so korale, ki živijo v simbiozi s trdoživnjaki, veliko bolj odporne proti ribam in polžem, ki jih jedo. Polipi namreč ustvarijo zbadajočo prevleko, ki ribe in polže odvrača od tega, da bi jedli korale. Prav tako pa življenje z roko v roki med trdoživnjaki in koralami vpliva na boljše zdravje koral. To je lahko drugotni učinek, saj se rane, ki jih povzročajo plenilci koralam, lažje okužijo s patogeni in / ali rezultat “prijaznih” trdoživnjakov, ki se hranijo s praživalmi, ki poskušajo napasti gostitelja (koralo).

coral-2659616_640

Na žalost pa tudi trdoživnjaki ne morejo zaščititi koral pred smrtnostjo, ki je neposredno povezana z naraščajočo temperaturo in beljenjem koral.

Vir: ec.europa.eu

(Visited 53 times, 1 visits today)