Pomembno leto za slovensko gasilstvo

junij 30, 2019

V četrtek, 27. junija 2019, je na Poklicni gasilski enoti v Celju potekala novinarska konferenca, kjer je bila glavna tema pomembno leto za slovensko gasilstvo, leto v znamenju ponosnih obletnic – praznovanje 150. letnice organiziranega prostovoljnega gasilstva v Sloveniji, 70. obletnica ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50. obletnica Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Gasilska zveza Slovenije je najvišja stopnja organiziranosti prostovoljnega gasilstva, ki preko 120 gasilskih zvez povezuje 1.345 prostovoljnih gasilskih društev. V Sloveniji je v prostovoljna gasilska društva vključenih že več kot 165.000 članstva. Slovensko prostovoljno gasilstvo ima izjemno bogato tradicijo, na katero smo lahko ponosni prav vsi prebivalci Slovenije, ne samo gasilci. Prvo Prostovoljno gasilsko društvo (PGD), ki so ga takrat poimenovali požarna bramba,  je bilo ustanovljeno na pobudo graščaka dr. Josipa Savinška leta 1869 v Metliki. Sledile so ustanovitve PGD Laško, Ljubljana-mesto in Ptuj v letu 1870. Tako se je začelo obdobje organiziranega gasilstva na Slovenskem.

Prvi govorec na novinarski konferenci je bil Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je povedal nekaj besed o gasilstvu v Sloveniji nasploh in o njegovi zgodovini, hkrati pa je omenil prihajajoče dogodke v duhu letošnjih obletnic. Predsednik Gasilske zveze se je posebej zahvalil gospodu predsedniku Borutu Pahorju, ki je sprejel odgovornost častnega pokroviteljstva.

Dva pomembna mednarodna dogodka

Na novinarski konferenci je bilo govora tudi o dveh izredno pomembnih dogodkih v mednarodnem smislu, ki se bližata s svetlobno hitrostjo. O tem je spregovoril Franci Petek, poveljnik Gasilske zveze Slovenije. V Švici bodo namreč med 14. in 21. julijem potekale 22. mladinske olimpijske igre, na katere so se uvrstile 3 tekmovalne enote: mladinci PGD DRENOV GRIČ-LESNO BRDO – GZ Vrhnika (Notranjska regija) in mladinke PGD ZBILJE – GZ Medvode (Regija Ljubljana 1) in PGD ANDRAŽ NAD POLZELO – GZ Žalec (Savinjsko-šaleška regija). Tekmovanje bo potekalo v četrtek, 18. julija 2019, v dopoldanskem času.

Drugi dogodek pa so 23. mladinske in 17. članske Gasilske olimpijske igre, ki bodo potekale v Celju od 18. do 25. julija 2021. Gostiteljica gasilskih olimpijskih iger bo Gasilska zveza Slovenije skupaj s Celjsko gasilsko regijo in Mestno občino Celje. Organizacija Gasilskih olimpijskih iger pomeni veliko priznanje dosedanjemu delu Gasilske zveze Slovenije.

Vsi organizatorji so počaščeni, da lahko sodelujejo pri tej veliki zgodbi in se veselijo Gasilskih olimpijskih iger leta 2021 v Celju, hkrati upajo na dobre rezultate mladinske reprezentance julija v Švici in na uspešno praznovanje gasilskih jubilejev v letošnjem letu.

 

Vir: Gasilska zveza

(Visited 72 times, 1 visits today)