LOGO_LUPA_web

Poletne počitnice: čas za zabavo

julij 7, 2017

Poletne počitnice so že v polnem razmahu. Za otroke to pomeni čas brez šolskih obveznosti, hkrati pa so poletni meseci kot nalašč za nove pustolovščine, dogodivščine in brezskrbne dni. Med tem ko se večina veseli preživljanja časa na morju, mnogi ostanejo doma, kjer ob različnih igrah in s pomočjo različnih aplikacij preživljajo čas s svojimi vrstniki, prijatelji, sorodniki.

Seminarske naloge, testi, domače naloge, takšne in drugače oblike preverjanja znanja, zraven pa še kakšna zunajšolska dejavnost: ples, šport, krožki … Tako otroci preživljajo šolsko leto, zato so (poletne) počitnice ne le dobrodošle, ampak skoraj nujno potrebne. Za šoloobvezne otroke je zdaj končno čas, ko lahko šolsko torbo zalučajo v kot in nanjo do septembra pozabijo.

childhood-2410051_960_720

Seveda je včasih treba tudi med počitnicami doma zavihati rokave: zaliti rože, pobrisati prah, odnesti smeti. Če upoštevamo še kakšen teden na morju, pa otrokom ostane še vedno veliko prostih dni, ki jih lahko preživijo v naravi, s prijatelji ali ob kakšni drugi dejavnosti.

Kaj početi med počitnicami?

Da se otroci ne bi dolgočasili, jih je morda primerno tudi med počitnicami zaposliti s takšnimi in drugačnimi dejavnostmi. Nimate idej? Morda vam lahko pomagamo mi:

vacation-2217498_960_720

  • otroke spodbudite k branju knjig: z njimi se odpravite v knjižnico, svetujte, pomagajte jim pri izbiri, nato pa se skupaj pogovorite o vsebini. Nekaj predlogov: med mlajšimi so še vedno priljubljene knjige: ‘Pet prijateljev’ (Enid Blyton) in ‘Zvesti prijatelji’ (Bogdan Novak), ‘Kaj pa mleko’ (Neil Gaiman) – fantazijska knjiga o očetu, ki otroka zabava na izviren način – in serija knjig ‘Dnevnik nabritega mulca’ (Jeff Kinney). Za malo starejše v Mestni knjižnici Kranj priporočajo serije knjig o vampirjih: ‘Vampirska akademija’ (Richelle Mead), ‘Saga Somrak’ (Stephenie Meyer) in ostale fantazijske knjige: ‘Kronike podzemlja’ (Cassandra Clare) in ‘Igre lakote’ (Suzanne Collins);
  • odpravite se na izlet v neznano: z otroki spoznavajte nove koščke dežele, peljite ga nekam, kjer tudi sami še niste bili. Nikar pa ne pozabite na fotoaparat – naj otrok zabeleži vaše skupno druženje. Med drugim lahko obiščete tudi Arboretum Voljči potok, kjer domuje razstava kitov, ali pa Veliko Planino, kjer boste na poti srečali krave, na vrhu pa se lahko posladkate z domačimi dobrotami;
Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

  • če boste obiskali tujino, se lahko skupaj z otrokom učite tujih besed, kar je lahko hkrati zabavno in poučno;
  • počitnice obarvajte športno: osvajajte nove vrhove, spoznavajte naravo okoli sebe, lotite se kakšnega športa skupaj. Če radi kolesarite, potem je lahko ena izmed destinacij Primorska oz. ‘Parenzana’. Tam boste našli nekdanjo železniško progo, ki je na začetku 20. stoletja povezovala Trst in Poreč. Danes je na območju Slovenije spremenjena v ‘Pot zdravja in prijateljstva’, ki je namenjena ne samo kolesarjem, ampak tudi sprehajalcem in tekačem. Poteka skozi tunele, čez mostove, ob morju, med oljčnimi nasadi, vinogradi in pisanimi primorskimi vasicami, vse od Sečovelj preko Lucije, skozi Portorož, Strunjan, Izolo in Kopra do mejnega prehoda Škofije. Pot ni prezahtevna, in je zato namenjena vsakomur, ob poti pa boste našli številna počivališča, kjer si boste lahko oddahnili;

girl-2293898_960_720

  • pripravite tekmovalni družinski dan: adrenalinski navdušenci lahko obiščete številne adrenalinske parke po Sloveniji. Med drugim se lahko odpravite v Soča Fun Park v Solkanu. Tam avantura traja dve uri, preizkusite pa se lahko v plezanju po mrežah, spuščanju s škripci, hoji po lestvah, mostovih in vrveh. Za najmlajše pa je na voljo tudi otroški poligon. Lahko pa se odpravite v Bovec – Zip-line park nad Bovcem omogoča približno 2,4 kilometra dolgo adrenalinsko letenje na 200 metrih višine. Vseskozi se vam odpirajo čudoviti razgledi na dolino zgornjega Posočja. Med letenjem boste dosegli hitrost tudi do 60 kilometrov na uro. Aktivnosti se lahko udeležijo otroci od višine 125 cm naprej. Otroci do 14 leta morajo biti v spremstvu staršev.

kite-2173917_960_720

Vsekakor pa se zavedati, da domišljija ne pozna meja – sploh, ko so pred nami lepi in prosti dnevi.

 

Kristina Žnidar

 

(Visited 10 times, 1 visits today)