LOGO_LUPA_web

Plan B za Slovenijo poziva k okolju primernejši Skupni kmetijski politiki

april 15, 2019

Nevladne organizacije, združene v mreži Plan B za Slovenijo, v odprtem pismu pozivajo k več ukrepom za varovanje okolja in podnebja v reformi SKP.

“Obžalujemo pomanjkanje ambicije, ki jo je 2. aprila 2019 s svojim glasovanjem o reformi SKP pokazal Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta. Ministrico za kmetijstvo dr. Aleksandro Pivec pozivamo, da prisluhne državljanom, okoljskim nevladnim organizacijam in ekološkim kmetom v zahtevah po takšni SKP, ki bo vsebovala bistveno več ukrepov za varovanje okolja in podnebja. Glasovanje Odbora za kmetijstvo EP je v ostrem nasprotju z glasovanjem Odbora za okolje EP, ki je v februarju pozval k okrepitvi financiranja SKP za varovanje okolja in k oblikovanju posebnega člena za ekološko kmetijstvo,” so zapisali.

Odbor za kmetijstvo je, kot so dodali, sicer izglasoval okrepitev t.i. eko-shem, vendar pa bo novi k rezultatom usmerjen pristop SKP uspešen le, če bo znaten del proračuna (po ocenah vsaj 70 %) namenjen kmetom za izvajanje ukrepov za okolje, podnebje in dobrobit živali.

“Člani odbora za kmetijstvo EP ne poslušajo ne znanstvenikov ne volivcev”

“Člani Odbora za kmetijstvo so s svojim glasovanjem tudi zamudili priložnost, da bi državam članicam naložili pregled stanja svojega sektorja ekološkega kmetijstva in oblikovanje strategije za njegov razvoj v okviru SKP. Da bi bilo še slabše, je Odbor izglasoval dodatno finančno podporo SKP za kmete za izpolnjevanje določenih okoljskih standardov, ki so bili doslej obvezni za vse, ki so želeli prejeti podporo SKP. S tem je še poslabšal po mnenju okoljskih NVO že tako zelo vprašljiv predlog Evropske komisije.Glasovanje priča, da člani Odbora za kmetijstvo EP ne poslušajo niti znanstvenikov niti svojih volivcev. Prvi opozarjajo na potrebo po bistvenem zmanjšanju porabe mesa v izogib »zlomu« podnebja, drugi pa množično podpisujejo poziv k bistveno bolj okolju ustreznim kmetijskim politikam,” še poudarjajo v mreži.

Pričakujejo, da bosta Svet EU in EP v novi sestavi, še zlasti pa njuni slovenski predstavniki, naredili precej več za okolju in podnebju prijazno SKP.

Ekološkemu kmetijstvu bi morali v Sloveniji nameniti osrednjo vlogo

Odbor za kmetijstvo Evropskega parlamenta je 2. aprila 2019 glasoval o prihodnji SKP. Gre za eno zadnjih glasovanj pred volitvami v EP v maju. Svet ministrov EU želi na svojem junijskem zasedanju doseči dogovor o delnem splošnem pristopu glede SKP. EP v novem sklicu pa bo odgovoren za oblikovanje svojega dokončnega stališča o SKP in za pogajanja o njem z državami članicami EU. Hkrati pa države članice že pripravljajo nacionalne strateške načrte za SKP. “Izjemno pomembno je, da ti načrti v Sloveniji in drugih državah članicah ekološkemu kmetijstvu namenijo osrednjo vlogo,” izpostavljajo v pojasnjevanju ozadja reforme.

Doslej je že prek 134.000 ljudi podpisalo evropsko peticijo, ki zahteva premislek o našem pridelovanju in uživanju hrane, ter konec sedanjih subvencij EU, ki močno podpirajo škodljivo intenzivno kmetijstvo.

 

Vir: ITR

(Visited 35 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.