Peljali smo se z vozilom brez voznika

april 28, 2018
Foto: Samo Kranjec

V okviru evropske konference Dnevi TEN-T (TEN-T Days 2018), namenjeni trajnostni mobilnosti, ki je nedavno potekala v Ljubljani, je družba AV Living Lab v BTC omogočila vožnjo s samovozečim (avtonomnim) vozilom na električni pogon francoske družbe Navya. Tako smo z Navyo tudi na našem uredništvu okusili mobilnost prihodnosti.

Vozilo je namenjeno vožnji v urbanih središčih, pri njem je poudarek na varnosti, zato dosega majhne hitrosti (do 20 kilometrov na uro). Vozi že v Parizu, Ženevi in Tokiu.

Satelitska navigacija

Na višini treh metrov je opremljeno s satelitskim sistemom Lidar, ki »vidi« sto metrov naokoli, ob strani pa tudi z laserskimi senzorji. Če zazna oviro, se ji izogne, če se mu kdorkoli ali karkoli približuje, na razdalji desetih metrov zmanjša hitrost, če pa mu kaj pot prekriža hitro, se nemudoma ustavi – na te dražljaje se odzove hitreje kot človek. Vozilo se lahko giblje v obe smeri.

Navigacija poteka na osnovi sistema GPS, podobno kot v mobilnih telefonih, v pomoč so ji tudi zemljevidi terena, po katerem vozi, ki so bili posnete predhodno.

Navya je pred kratkim predstavila samovozeči taksi za urbana središča, katerega hitrost presega 100 kilometrov na uro.

Mobilnost za starejše, gibalno ovirane, slabovidne in slepe

Z omenjenimi vozili želijo v Navyi tudi zagotavljati mobilnost starejšim ljudem, gibalno oviranim ter slepim in slabovidnim. V prihodnosti ga bodo lahko naročili s pomočjo mobilnega telefona ali glasovno. Med vožnjo pa bo glasovno sporočalo smer vožnje ter postajališča.

Samo Kranjec

(Visited 25 times, 1 visits today)