LOGO_LUPA_web

“Partnerski odnos s konjem, spoštovanje in zaupanje – to je bistvo napredka”

marec 17, 2018
Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed

»Konje velikokrat vprašam, kako se počutijo. Po treningu se jim zahvalim in jim povem, da so fantastični. Takrat čutim, da so ponosni in da z veseljem delajo z mano.« Tako je svoj odnos do konj in način treninga predstavil priznani francoski trener Benjamin Aillaud, ki svoje izjemne izkušnje deli z jahači in vozniki vpreg v Kobilarni Lipica.

Delo Benjamina Aillauda izhaja iz dejstva, da so konji rastlinojede živali, ki zbežijo, če se čutijo napadene: »Zato se mora konj med treningom najprej dobro počutiti. Če jahač ni sposoben nadzirati stresa, konj ne uživa v delu z njim. In če konj v stiku z jahačem ni sproščen, ne more biti dober v tem, kar dela.« »Delo s konjem se začenja z delom na sebi,« je še dodal priznani francoski trener.

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed
Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed

Poseben način komunikacije s konji

Zato je pozitiven način razmišljanja za konja velika spodbuda. »Konja prosim, naj nekaj naredi, on to naredi, jaz razmišljam o tem, kako je to čudovito, in oba se počutiva fantastično,« je Aillaud pojasnil o svojem načinu komunikacije s konji, ki od jahačev zahteva veliko mero umirjenosti in dela na sebi.

Foto: Boris Pretnar, STO
Foto: Boris Pretnar, STO

Podobno velja za delo z ekipo jahačev. Kot pravi, sam nikoli ne pritiska na ljudi, raje jim v praksi pokaže, kako bi sam rešil težavo. Tako začne rasti zaupanje, je pojasnil Aillaud, ki v ospredje ne postavlja talenta, ampak v delo, trening, pridobivanje znanja in izkušenj. Ob tem je dodal: »Slovenci ste kot lipicanci. Na začetku nekoliko zahtevni in zadržani, potem pa srčni prijatelji za vedno.«

»Slovenci ste kot lipicanci. Na začetku nekoliko zahtevni in zadržani, potem pa srčni prijatelji za vedno.«

Nova pot šolanja konj in jahačev

Proces sprememb je v Kobilarni Lipica spodbudil s podporo vodstva kobilarne, ki svoje delo opravlja z veliko mero odgovornosti. »To pomeni sprejemanje odločitev, ki generirajo spremembe, saj so spremembe gonilo vsakega razvoja,« je pojasnila direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja in dodala, da je za kobilarno najpomembnejši napredek na področju konjeništva.

Trening konj je nekoč, podobno kot poučevanje otrok, temeljil na odnosu med avtoriteto in učencem, ki je znanje le pasivno sprejemal. Sedaj je čas za drugačen pristop, ki temelji na medsebojni interakciji in spoštovanju, je prepričana Dobrinja: »Naša nova pot je način šolanja konj in jahačev, ki temelji na filozofiji vzpostavljanja odnosa, spoštovanja in zaupanja med konjem in jahačem. Ta pristop je tudi temelj klasične dresure konj.«

Vse to je tesno povezano s področjem konjereje, zato so v Kobilarni Lipica povezali področji konjereje in konjeništva pod vodstvom mladega, predanega in ambicioznega strokovnjaka Klemna Turka.

Vir: Kobilarna Lipica

(Visited 43 times, 1 visits today)