Oživitev skoraj pozabljene barke

april 29, 2019
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

Pred stoletji je ob naši obali plula cela vrsta danes že pozabljenih vrst lesenih plovil. Med njimi je bil še na začetku 20. stoletja eno najpogostejših istrski topo z enojnim ali dvojnim trapezastim jadrom. Bil je majhen, za gradnjo enostaven in najbolj ustrezen za ribolov v Istri.

Od 26. aprila pa lahko tovrstno ladjo ponovno občudujemo:  Skupina ladjedelcev pod vodstvom Izolana Tomija Sinožiča je namreč v nekaj mesecih po vzoru delno ohranjene originalne ladje z obilo iznajdljivosti izdelala nov topo, katerega so svečano krstili z imenom Adria konec aprila.

Delali so v nekdanjem skladišču soli Monfort v Portorožu, kjer si lahko sicer lahko ogledate atraktivno razstavo  o pridobivanju soli Sal nostrum.

Gradnjo nekdaj ene najbolj tipičnih bark severnega Jadrana je strokovno usklajeval kustos zbirke pomorskega muzeja o tradicionalnem ladjedelstvu Uroš Hribar. Pomorski muzej je gradnjo izvedel v okviru čezmejnega projekta Mala barka 2. V muzeju upajo, da uspešno izveden projekt predstavlja  zametek oživljanja in predstavljanja tradicionalne obrti, ki je bila zelo razširjena ob slovenski obali.

Čezmejni projekt Mala barka 2  je namenjen vrednotenju pomorske dediščine v okviru razvoja kulturnega in trajnostnega turizma obale slovenske-hrvaškega obmejnega območja ter združuje osem partnerjev. Projekt se je v 85 odstotkih sofinanciral iz nepovratnih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Topo lahko občudujete  ob pomolu pri portoroški Fakulteti za pomorstvo in promet, saj naj bi pomenil tudi pomemben didaktični pripomoček za bodoče morjeplovce. Upajo, da bo čim večkrat zaplul. Vsekakor tudi v okviru prireditev, ki jih pripravlja Društvo ljubiteljev starih bark, katerega člani so tudi graditelji barke.

Foto: Igor Fabjan

(Visited 99 times, 3 visits today)