LOGO_LUPA_web

Ogledali smo si: “Grenko” sadje in zelenjava tudi na slovenskih policah

maj 29, 2019

Police slovenskih trgovin so polne sadja in zelenjave vse leto, enako v drugih evropskih državah. Vsi dobro vemo, da Slovenija ni samooskrbna s sadjem in zelenjavo, pa ste se kdaj vprašali od kje prihajajo ti lepi in cenovno ugodni sadeži?

V torek zvečer, je RTV Slovenija predvajala Nemško dokumentarno oddajo Grenki sadeži Evrope, v kateri so preverjali, iz katerih držav prihaja sadje in zelenjava na trgovske police? Večina nemških kupcev je evropsko poreklo ocenila kot v redu. Pa so razmere na evropskih plantažah res tako v redu, kot bi pričakovali?

Največje območje rastlinjakov na svetu je v Almeriji

V Almeriji na jugu Španije imajo postavljene rastlinjake na okoli 400 km2. V kmetijstvu je zaposlenih več kot 130.000 ljudi. Zadruga AgroIris, ki jo predstavijo v dokumentarcu, sodeluje s 400 kmeti. Nemčija je zanje eden najpomembnejših trgov v Evropi, ki jim določa tudi cene. Ustvarjalci oddaje so želeli govoriti tudi z delavci, a jih v rastlinjakih niso našli. Kaj hitro so ugotovili, da z delavci ne bodo mogli govoriti, saj jim šefi tega ne dovolijo.

Kdo torej dela v rastlinjakih, da ima Evropa vsak dan sveže sadje in zelenjavo?

Ob 5.00 zjutraj ekipa snemalcev obišče kraj, kjer se zbirajo migranti predvsem iz Afrike, da jih lahko najamejo za delo. Večina delavcev v rastlinjakih je v Španiji nezakonito in zato jih šefi še bolj izkoriščajo. Delavci z dokumenti prejmejo plačilo 35 €/dan, tisti brez dokumentov le 25 €/dan ali še manj, gre za kršitve kolektivne pogodbe, saj le ta določa plačilo 46,42 €/dan. A ker si večina delavcev ne upa včlaniti v sindikat, jih šefi še vedno izkoriščajo in neprimerno plačujejo.

Še slabše razmere na jugu Italije

Nezakoniti migranti tudi tu živijo v barakarskih naseljih. Vsi sogovorniki se pritožujejo nad težkim delom in slabim plačilom. Za zaboj obranih pomaranč ali mandarin dobijo 0,50 €, ali največ 1 €. Le najmočnejši dnevno zaslužijo 25 €. Po kolektivni pogodbi bi morali zaslužiti 50 €.

 

Podrobnosti zgodb iz najbolj znanih plantaž v južni Italiji in Španiji si lahko ogledate tukaj.

 

Vir: RTV SLO

(Visited 442 times, 4 visits today)