Nov projekt za manj zavržene hrane: Ne mečmo hrane stran!

september 27, 2016

Ekologi brez meja začenjajo z novim projektom na področju zavržene hrane Ne meč’mo hrane stran! Glavni cilj projekta je raziskati stanje in možnosti preprečevanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za starejše ter osveščati o problematiki zavržene hrane v gospodinjstvih.

Količina zavržene hrane se resda znižuje, v letu 2014 je po ocenah znašala 55 kg na prebivalca Slovenije, od tega pa še vedno skoraj polovica zavržene hrane nastane v gospodinjstvih.

Oktobra lani je vlada sprejela Okvirni program za prehod v zeleno gospodarstvo, eden glavnih ukrepov je spreminjanje odpadkov v vir. Program preprečevanja odpadkov pravi, da preprečevanje, ponovna uporaba in recikliranje blažijo negativne vplive na okolje.

“Na področju zavržene hrane tako ostaja še veliko rezerv, v javnem sektorju pa priložnosti za izboljšanje storitev in prihranke,” so prepričani Ekologi brez meja.

Za nasvet bomo vprašali tudi naše babice

Projekt bo potekal preko treh glavnih aktivnosti. Poleg raziskave nastajanja zavržene hrane v bolnišnicah in domovih za starejše, se bodo Ekologi brez meja skupaj s partnerjem v projektu, Zvezo društev upokojencev Slovenije, lotili medgeneracijskih delavnic. Na delavnicah bodo pobrskali za nasveti naših babic in poiskali konkretne načine, kako zmanjšati količino zavržene hrane v naših domovih.

Osveščevalna kampanja se ob svetovnem dnevu hrane prične s premiernim predvajanjem filma Just Eat It (slovenski naslov Ne meč’mo hrane stran!), 17. oktobra 2016 ob 19. uri v Kinu Šiška, ki mu bo sledilo še več multimedijskih vsebin.

(Visited 49 times, 1 visits today)