LOGO_LUPA_web

Nič več plomb in gnilih zob?

november 29, 2017

Po poročanju svetovnih medijev so znanstveniki odkrili zdravilo za zobe – ki popravi zob oz. ta celo ponovno zraste. Odkrili so jo pravzaprav po naključju – ob raziskovanju zdravil za Alzheimerjevo bolezen.

Zdravilo Tideglusib, ki je bilo razvito in testirano za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, lahko pospeši naravni mehanizem ponovne rasti zob, pri čemer se pozdravijo tudi zobne luknje.

Kako deluje zdravilo?

Tideglusib simulira celice v jedru zoba, ki so vir nove zobne sklenine. Zobje lahko naravno regenerirajo sklenino brez pomoči, toda le ob določenih pogojih. Jedro zoba mora biti izpostavljeno infekciji ali travmi, da prične s proizvodnjo sklenine. Toda tudi v tem primeru naraven proces proizvede le tanek sloj sklenine – ne dovolj, da bi se poškodba oz. luknja zacelila. Tideglusib pa to spremeni, saj zaustavi encim GSK-3, ki sicer ustavlja formiranje sklenine.

V šestih tednih do rezultatov

V raziskavi so v zobne luknje vstavili majhne biorazgradljive gobe iz kolagena, namočene v zdravilo. Sklenina je začela rasti in škoda je bila popravljena v šestih tednih. Kolagenska struktura se je raztopila, ostal je le nedotaknjen zob.

Do zdaj so poskuse delali le na zobeh miši, v londonskem zobozdravstvenem inštitutu pa pravijo, da ni daleč do klinične uporabe. Profesor na inštitutu, Paul Sharpe, ki je tudi vodja raziskave, je poudaril, da je pristop preprost in zato idealen za naravno zdravljenje večjih zobnih gnitij in lukenj.

Vir: WeForum

(Visited 77 times, 1 visits today)