LOGO_LUPA_web

Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno)

april 18, 2016

V torek, 3.5.2016, od 13. do 17.00 bo na
Biotehniški šoli Maribor prireditev z
naslovom Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno). Na dogodku bo med drugim predavala
doc. dr. Silva Grobelnik Mlakar s Fakultete za kmetijstvo in
biosistemske vede na temo   Označevanje (eko) živil. V
prispevku bo predstavljeno ekološko kmetijstvo, pravna osnova in
obseg pridelave/predelave v EU in SI, pomen kontrole in
certifikacije, predstavljeno bo označevanje (ekoloških) živil.


Na Biotehniški šoli Maribor so se priključili
mednarodnemu projektu Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly.
“Zato smo se odločili, da dijakom, zaposlenim na šoli, staršem in
drugim obiskovalcem predstavimo vrednost lokalno pridelane hrane, ki
je veliko bolj okusna, zdrava, hkrati pa veliko manj obremenjuje
okolje v primerjavi s hrano, ki prihaja z različnih predelov sveta,” nam je povedal Simon Gračner, koordinator projekta na Biotehniški šoli Maribor.
Na
prireditvi bo sodelovalo 12 kmetij, podjetij in inštitucij, ki se
ukvarjajo z ekološko pridelavo in predelavo hrane:
  • AMON & ANIS ekološka kozmetika:
    100-odstotno NARAVNA in vsaj 98-odstotno EKOLOŠKA kozmetična
    sredstva za ženske in moške (ekološka mila, dezodoranti, zobne
    paste, ustna voda, mazila, olja, parfumi …).
  • Čebelarstvo Cesar: ponuja zelo
    raznolik in domiseln prodajni program medenih in drugih čebelnih
    proizvodov (različne vrste medu, propolis, cvetni prah, matični
    mleček, medene pijače …).
  • Ekološka kmetija Podgrajšek: ponuja
    jabolka sorte TOPAZ in druge proizvode iz njih (bio jabolčni sok,
    jabolčni kis, jabolčne krhlje), različne vrste moke (pirino,
    pšenično, ovseno, ajdovo …), bučno olje in hladno stiskano
    sončnično olje.
  • Ekološka kmetija Sergo Nuša,
    Andrej
    : ukvarja se z ekološko permakulturno pašno rejo. Navdušili
    vas bodo s teletino, odojki, proleki, svinjino, jagnjetino, kozlički
    oz. tistim mesom, ki je del aktualne ponudbe.
  • Ekološka kmetija Zupanič in Metz:
    ponuja izdelke iz domačega kozjega mleka (sir, skuto, jogurt, kislo
    mleko, kislo in sladko smetano in maslo). Ponujajo tudi izdelke iz
    sadja (marmelade, sokove, kis), pirino moko in bučno olje.
  • Fakulteta za kmetijstvo in
    biosistemske vede
    (UKC Pohorski dvor): ponuja ekološko pridelano
    sadje, zelenjavo in jabolčni sok.
  • Hiška zelišč (ekološka kmetija):
    ponuja ekološko kozmetiko (kreme za obraz, nega ustnic in oči, olja
    za obraz in telo,…), bio tinkture, bio zeliščne čaje, kuhinjska
    zelišča, marmelade, hladno stiskano olje,…
  • IKC Inštitut za kontrolo in
    certifikacijo UM
    : izvajajo postopke certificiranja kmetijskih
    pridelkov in živil, označenih s posebnimi oznakami (ekološki,
    integrirani, pridelano/proizvedeno brez GSO, naravna in ekološka kozmetika in
    »Danube soya«.
  • Izletniška kmetija Ravničan: ponuja
    ekološko doma pridelano hrano (narezke, kosila …). Hišne
    specialitete so gobova juha, sirovi štruklji, suhomesnati izdelki,
    borovničevec. Pripravijo tudi vegetarijansko hrano.
  • Mlinarček: ponuja ekološke izdelke
    pridelane na slovenskih ekoloških kmetijah. Vso moko in zdrob
    meljejo sproti z lastnim mlinom na kamen, kar pomeni, da so vsi
    izdelki sveži in visokokakovostni.
  • Učni poligon za samooskrbo Dole:
    namen poligona je poučevanje drugih, kako na najlažji način
    pridelati zdravo hrano, poslanstvo poligona pa poiskati bližnjice,
    ki jih narava že pozna. Vodja poligona je ddr. AnaVovk Korže.
  • Zadruga Dobrina: ponuja svež,
    sezonski, lokalni in zdrav pridelek. Za vse, ki želijo lokalne
    dobrote ponuditi na vaših zabavah in prireditvah, pa nudijo tudi
    kmečki catering.

(Visited 65 times, 1 visits today)