LOGO_LUPA_web

Naraven nadomestek plastične in alu folije za živila

junij 20, 2017

Bee’s Wrap folije so naravna alternativa plastični foliji za shranjevanje hrane. Narejene iz organskega bombaža, čebeljega voska, organskega olja jojobe in smole. Na voljo so tudi že pri nas.

Bee’s Wrap folije lahko uporabljamo kot ‘pokrivalo’ za jedi, ki so nam ostale, preprosto pa v njih zavijemo tudi sendivč, sadje in zelenjavo za s seboj. Narejene so iz GOTT ceritifiranega organskega bombaža, prepojenega s čebeljim voskom, organskim jojoba oljem in drevesno smolo.

foto Bee's Wrap

Kako se znebiti plastike v kuhinji?

Bee’s Wrap je ustanovila Sarah Kaeck leta 2012 kot odgovor na vprašanje, kako se znebiti plastike v kuhinji in shranjevati hrano na bolj zdrav in trajnostni način. Odgovor je našla v tradicionalnem načinu shranjevanja živil. “V začetku je s pomočjo svojih sodelavk na vsako folijo ročno nanašala premaz iz čebeljega voska. Kasneje jim je uspelo izdelati napravo, ki zdaj omogoča hitrejše delo in v delavnici na obronku reke v okolici Bristola (Vermont) vsak dan nastajajo folije različnih velikosti in za različne namene,” pojasnijo na društvu Ekologi brez meja, ki v Sloveniji prodaja Bee’s Wrap folije.

large6

So folije, narejene s čebeljim voskom primerne za množično uporabo?

Na naš pomislek, če so folije res ekološki oz. trajnostni izdelek, glede na to, da so iz čebeljega voska, ki ga ni na pretek, pridobivajo pa ga čebele, Ekologi brez meja odgovarjajo: “Za vsakdanjo uporabo nam zadostujejo približno 3 folije različnih velikosti. V njih lahko zavijamo ostanke hrane, zelišča, svežo zelenjavo ali z njimi pokrijemo posodo. Hrana bo ostala sveža, vonj po hrani pa se ne bo širil po hladilniku. Po uporabi se folija preprosto spere s hladno vodo in po potrebi tudi z nekaj dodatka nežnega detergenta. Potrebno jo je samo še osušiti in že je pripravljena na ponovno uporabo. Ob običajni uporabi zdrži dobro leto. Lahko si le mislimo, koliko plastičnih folij bi porabili v tem času!” Ko se lastnosti spremenijo do te mere, da folija ne opravlja več svoje funkcije, jo lahko narežemo na trakove in damo na kompost, kjer se bodo razgradili.
folija iz voska

Trajnostno čebelarjenje je osnova za Bee’s Wrap vosek

Kot še pojasnijo, je zavzemanje za zdravo čebeljo populacijo za Bee’s Wrap ključnega pomena. Sodelujejo namreč s čebelarji iz Iowe, Pensilvanije in New Yorka, ki pri svojem delu uporabljajo zelo omejene količine (ali pa sploh nič) miticidov in antibiotikov. V zimskem času hranijo svoje čebelice le z medom ali sladkorjem, in ne s koruznim sirupom z visoko vsebnostjo fruktoze. Pregledujejo in ocenjujejo sestavo čebeljih panjev, posege čebelarjev v naravne cikluse čebel ter postopke filtriranja. “Čebele bodo živele manj stresno, če bodo manj potovale, pozimi mirovale, opraševale pa v toplejših delih leta,” zaključijo v društvu.
V.B.
Foto: Ekologi brez meja

Naročimo jih lahko v spletni trgovini Zelenci.
(Visited 141 times, 1 visits today)