LOGO_LUPA_web

Najvarnejše letalske družbe leta 2016

januar 20, 2017

JACDEC, Center za vrednotenje podatkov o nesrečah potniških letal, je pred kratkim objavil seznam najvarnejših letalskih družb leta 2016. Na samem vrhu ostajajo azijske letalske družbe in Bližnji vzhod.

Letalski prevoznik, ki ima po podatkih in izsledkih Centra za vrednotenje podatkov o nesrečah potniških letal najboljše varnostno povprečje, je hongkonška letalska družba Cathay Pacific. Sledita ji družba Emirates iz Združenih arabskih emiratov in EVA Air iz Tajvana.

plane-50893_960_720

Med najboljšimi tudi evropski družbi

Center je pri analizi varnosti letal vključil letala, ki tehtajo več kot 5,7 tone in imajo vsaj 19 sedežev, nizozemska Mreža za varnost v letalstvu pa je upoštevala tudi letala s 14 ali več sedeži. Med desetimi najboljšimi je tudi nizozemski KLM, ki je pristal na 5. mestu. Od evropskih sta se visoko uvrstila tudi nemška Lufthansa (12) in portugalski TAP Portugal (13).

Rezultati temeljijo na evidencah letalskih družb ter skupnega števila nesreč in smrtnih žrtev v 30 letih. Center za vrednotenje podatkov o nesrečah potniških letal je lani zabeležil skupno 321 žrtev letalskih nesreč, Mreža za varnost v letalstvu pa 325.

Kot so še sporočili, je večina (34) letalskih družb v primerjavi z letom 2015 izboljšala varnostni indeks.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)