LOGO_LUPA_web

Foto: Inštitut za nutricionistiko

Najbolj inovativna živila 2019: od kefirja do čičerikinih svedrcev

februar 6, 2019

Inštitut za nutricionistiko je danes predstavil najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v preteklem letu.

Nagrade so prejeli:

  • Mlekarna Celeia za Jogurt LCA borovnica, brez dodanega sladkorja in brez sladil,
  • Bio dobrote – Kmetija Žgajnar za Bio kefir zeleno jabolko ter Bio kefir marelica in bučka,
  • podjetje Spar Slovenija za Kruh z drožmi,
  • podjetje Organa za namaza iz linije Tereza’s choice – Humus rdeča pesa in Mandljev namaz s cimetom in vanilijo,
  • podjetje BMM za Gabaroni ekološke čičerikine svedrce in svedrce rdeče leče,
  • Mercator IP za izdelke iz linije Minute zelenjavni obroki – Leča s papriko in korenjem, Kuskus s čičeriko ter Solata z ješprenom.

Inštitut za nutricionistiko nagrade podeljuje že peto leto, osnovna cilja tega nekomercialnega projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oz. izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo.

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj. Zmagovalce so na razglasitvi nagovorili predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje pri Ministrstvu za zdravje ga. Mojca Gobec in vodja Službe za podporo predelovalni industriji in promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ga. Janja Kokolj Prošek.

 

(Visited 117 times, 1 visits today)