LOGO_LUPA_web

Naj planinska koča 2016 je Valvasorjev dom pod Stolom z gostoljubnim oskrbnikom in okusno hrano

september 15, 2016
Valvasorjev dom pod Stolom in njegov oskrbnik, Aleš Štefe (Foto: Manca Čujež)
V poletni akciji Planinske zveze Slovenije in spletnega portala Siol.net Naj planinska koča 2016 so planinci za najbolj priljubljeno izbrali Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m), 24. septembra bo tu sklepno praznovanje.
Za letošnji naslov Naj planinske se je potegovalo 66 planinskih koč (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov), ki imajo certifikat okolju in/ali družinam prijazna planinska koča ali pa vgrajeno čistilno napravo. ” Vse so znane po gostoljubnih oskrbnikih, okusni hrani in razgledni okolici, ki kar kliče po planinarjenju in drugih aktivnostih v gorah. Že z odločilnimi glasovi za uvrstitev v finale so glasovalci pokazali, da cenijo trud oskrbnikov in odprta vrata planinskih koč, ki se trudijo za dobro počutje in toplo zavetje planincev,” so povedali na Planinski zvezi Slovenije.
Foto: Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

Delo v duhu planinstva

Valvasorjev dom pod Stolom leži v osrčju Karavank na višini 1181 metrov, upravlja ga Planinsko društvo Radovljica, oskrbnik doma pa je Aleš Štefe, ki je ob zmagi povedal: “Očitno je ljudem naš način dela blizu, glasovalce smo verjetno prepričali z delom v duhu planinstva. Kljub temu da je Valvasorjev dom dostopen z avtomobilom, je večji del obiskovalcev pravih planincev, ki radi in z dušo zahajajo v hribe. Del je nedeljskih izletnikov, ki pridejo na kosilo in se na našem vrtu dobro počutijo. Dom je tudi zanimiv turnokolesarski cilj, predvsem je oblegana cesta do doma, saj nas dnevno obišče do petdeset kolesarjev. Pozimi je tu priljubljeno sankališče, Valvasor je prav tako izhodišče ali cilj za turne smučarje. Odprti smo vse leto, kar prav gotovo doda kamenček v mozaik ponudbe doma.”
Foto: Manca Čujež
Foto: Manca Čujež

Okusno ‘na žlico’

Valvasorjev dom pod Stolom slovi po odlični kulinariki, gostje največ povprašujejo po planinskih jedeh na žlico, kot so ričet, jota, bograč in vampi, občasno si lahko privoščijo hišno specialiteto Babudrovo presenečenje. Iz Valvasorjeve kuhinje mamljivo zadišijo tudi vedno domač kruh, domači štruklji in ajdovi krapi ter raznovrstni in že nagrajeni zavitki; leta 2014 je bil njihov jabolčni zavitek izbran za najboljši štrudl.
(Visited 52 times, 1 visits today)