LOGO_LUPA_web

Na Kitajskem bo zraslo mesto – gozd

julij 13, 2017
Foto: Stefano Boeri Architetti

Kitajska načrtuje čarobno mesto – gozd, ki se bo z milijonom rastlin borilo proti onesnaženosti zraka.

boerimala05

Del mesta na jugu Kitajske, Liuzhou, bo pod vodsvtom italijanskega arhitekta in urbanega načrtovalca Stefana Boerija, deležno transformacije v gozd – hiše, pisarne, hoteli, bolnice in šole bodo popolnoma prekriti z rastlinami in drevesi.

boerimala02

40.000 dreves, milijon rastlin

Ko bo projekt zaključen, bo v mestu rasli 40 tisoč dreves in skoraj milijon rastlin, skupno prek 100 različnih vrst. “Difuzija rastlin – torej ne le v parkih in na vrtovih, ampak tudi na fasadah, bo omogočala, da bo to energetsko samozadostno mesto pripomoglo k izboljšanju kakovosti zraka. Znižala bo povprečne temperature, ustvarila hrupno zaščito, hkrati pa povečala biodiverziteto – ustvarila dom za ptice, žuželke in male živali, ki živijo na tem območju,” entuziastičo razlaga Boeri.

boerimala01

Mesto prihodnosti se bojuje s podnebnimi spremembami

Mesto gozd bo dom 30 tisoč ljudem, absorbiralo bo skoraj 10 tisoč ton ogljikovega dioksida in 57 ton onesnaževalcev na leto, hkrati pa bo pridelalo okoli 900 ton kisika. Boeri se trudi zagotoviti tudi, da bodo same stavbe okolju prijazne. Mesto bo energetsko samozadostno, uporabljalo bo geotermalno energijo za hlajenje in solarne panele za energijo.

boerimala03

Tudi prevozi po mestu bodo trajnostno naravnani: novo zeleno mesto bo povezano z Liuzhoujem s hitro železnico z električnim pogonom.

“Po uspehu vertikalnega gozda v Milanu, ki ga bodo posnemali marsikje po svetu, nadaljujejmo z raziskavo v smeri nove generacije urbanih okolij. Te ideje se borijo s podnebnimi spremmebami in predstavljajo nove modele za prihodnost našega planeta,” je še povedal Boeri. Z deli v Lizhouju bodo začeli do leta 2020.

boerimala06

 

Vir: Lonely Planet, stefanoboeriarchitetti.net

(Visited 58 times, 1 visits today)