Na 10.000 najstnic po Evropi protestira proti podnebnim spremembam

februar 21, 2019
Foto: Eric Lalmand / AFP / Getty Images

Mladostniki protestirajo in zahtevajo ukrepanje na področju podnebnih sprememb. Samo letos je na deset tisoče srednješolcev in študentov protestiralo v Belgiji, Nemčiji in na Švedskem. Navdih protestnega gibanja je 16-letno dekle, ki je lani začela samostojni protest pred švedskim parlamentom v Stockholmu.

Na začetku februarja se je na ulice v Haagu odpravila velika množica mladih, doslej največja na Nizozemskem. Najstniki, ki vodijo podnebne proteste čez mejo v Belgiji, so na ulice Leuvena privabili 12.000 ljudi, v Bruslju pa več kot 100.000 željnih sprememb. Protestniki pozivajo k dodatnim razpravam o podnebnih spremembah in opozarjajo na pomanjkljivo ukrepanje vlad. Prav tako so znak nove politične moči mladih žensk, zlasti v Evropi.

Švedska najstnica navdih ostalim

Eno izmed glavnih organizatork protestov, 17 letno Anuna De Wever iz Belgije, je navdihnila, Grete Thunberg iz Švedske. 16-letnica, ki je lani avgusta začela s samostojnim protestom. Vsak petek je namesto v šolo šla pred švedski parlament in protestirala. Zahtevala je izpolnitev obveznosti v skladu s Pariškimi podnebnim sporazumom. Grete Thunberg je s svojimi dejanji postala prepoznavna po vsej Evropi. Na Instagramu, kjer ji sledi več kot 250.000 privržencev, objavlja slike svetovnih voditeljev, protestov in psa. Od vsega začetka poziva mlade, naj sledijo njenemu zgledu tudi v svojem okolju.

 

Vir: Buzz Feed News

(Visited 138 times, 1 visits today)