LOGO_LUPA_web

Muzej iluzij tudi pri nas!

september 6, 2016

Končno ga imamo tudi v Sloveniji: Muzej iluzij je včeraj odprl svoja vrata na Kongresnem trgu 13 v Ljubljani. Z zabavnimi razstavnimi eksponati in sobami iluzij obljublja zabavo za vse generacije. 

Muzej iluzij v Zagrebu in Zadru na Hrvaškem velja za eno najbolj obiskanih turističnih atrakcij. Zdaj ga lahko obiščemo v Ljubljani – vsak dan med 9. in 22. uro. V največji zbirki v tem delu Evrope bomo našli sobe iluzij, holograme, portrete, horor-grame in slike, ki se spreminjajo, pojavljajo in izginjajo pred našimi očmi.

 

 

Od antigravitacijske sobe do foto iluzij lebdenja

Muzej nas bo popeljal v svet iluzij, ko se bomo sprehodili skozi antigravitacijsko, obrnjeno ali neskončno disco sobo. Večanje in manjšanje osebe bomo lahko doživeli s hojo po neverjetni Ames sobi. Iskreno ogledalo nam bo pokazalo, kako smo videti v resnici.

S foto iluzijami se bomo prepustili doživetju lebdenja, transparentnosti, pomanjševanja ali povečevanja v slogu Alice v čudežni deželi. Optične iluzije bodo zmedle naše možgane medtem, ko bomo v živo spremljali izvajanje trikov.

“In še Vortex predor. Ta bo obiskovalce popolnoma obnorel in jih pripeljal do tega, da se bodo še kako borili za napredovanje skozi rotirajoč cilinder v želji, da naredijo naslednji korak,” oblubljajo v muzeju.

 

Dejan Grbič, ustvarjalec Muzeja iluzij : „Kot starš treh otrok sem v zadnjih desetih letih obiskal veliko muzejev in prostorov za edukacijo in zabavo. Najzanimivejši med njimi so bili tisti, ki so ponujali drugačne koncepte. Takoj ob obisku Muzeja iluzij v Zagrebu se je pri meni prebudila želja narediti podobno zadevo v Sloveniji. Verjamem, da v Slovenijo prinašamo svež koncept, saj je v Muzeju iluzij dovoljen smeh, igra, slikanje in interakcija z eksponati, vse kar je v običajnih muzejih omejeno ali celo prepovedano.“

Muzej, ki je zabaven – a hkrati tudi poučen

Kot pravijo v muzeju, bodo bogastvo razstavnih predmetov, atraktivne prevare in sobe Muzeja iluzij obiskovalce naučili tudi nekaj o vidu, percepciji, delovanju možganov in znanosti, ki se skriva za svetom iluzij – da bi dojeli, zakaj oči vidijo stvari, ki jih razum ne dojame. “Zanimiv del muzeja pa je tudi igralnica za obiskovalce, kjer bodo lahko svoje spretnosti preizkušali z miselnimi igrami in didaktičnimi igračami. Tako se bodo skozi igro naučili, kako naj dosežejo svoj potencial in sprejemajo boljše odločitve,” zaključijo. Že pred odprtjem so za muzej veliko zanimanje pokazale šole in izobraževalne inštitucije.

 

Foto: Muzej iluzij

(Visited 56 times, 1 visits today)