LOGO_LUPA_web

Pogled na Ljubljansko barje (Foto: Jošt Gantar, vir: STO)

Mokrišča vplivajo na kakovost življenja v mestih

februar 2, 2018

Svetovni dan mokrišč obeležujemo 2. februarja in letos je še posebej poudarjena vloga dobrega stanja mokrišč pri sobivanju narave in človeka v urbanih območjih.

Z vedno intenzivnejšo urbanizacijo je vloga ohranjenih naravnih ekosistemov v urbanem okolju pomembna za kvalitetno življenje lokalnih prebivalcev, boljše počutje obiskovalcev in prijetnejše delovno okolje ter obrambo pred vse intenzivnejšimi posledicami podnebnih sprememb.

Mokrišča so območja, sezonsko ali trajno poplavljena z vodo. Urbana mokrišča najdemo v mestih, predmestjih in njihovi bližini. Mednje prištevamo reke in njihove poplavne ravnice, jezera in močvirja, pa tudi priobalna območja, kot so slana močvirja, mangrove in koralni grebeni.

Vse več ljudi na svetu živi v urbanih območjih

V urbanih območjih po svetu živi polovica vsega prebivalstva in ocene kažejo, da se bo to število v naslednjih 30 letih povečalo na 66% ali 6,3 milijarde. Mesta se nenehno širijo in posegajo v naravna okolja, tudi mokrišča.

V Sloveniji imamo še vedno nekaj razmeroma ohranjenih ali obnovljenih mokrišč v urbanih območjih: na obali, ob rekah in v poplavnih ravnicah ter na kraških poljih. Ta mokrišča znatno prispevajo k poplavni varnosti in blažijo ali uravnavajo izredne dogodke ter so območja bogate biotske raznovrstnosti, sprostitve, izobraževanja in rekreacije lokalnega prebivalstva ter obiskovalcev in turistov, ki jih naravne danosti Slovenije privabljajo iz različnih koncev sveta.

Sečoveljske soline (Foto: Ana Pogačar, vir: STO)
Sečoveljske soline (Foto: Ana Pogačar, vir: STO)

Dogodki ob svetovnem dnevu mokrišč po Sloveniji

Petek, 2. februar:
Razstava Sečoveljske soline
Predavanje Svetovni dan mokrišč
Dogodki obalnih mokrišč

Sobota, 3. februar:
Izlet v Krajinski park Ljubljansko Barje

Nedelja, 4. februar:
Pohod ob Muri

Vir: MOP in World Wetlands Day

(Visited 23 times, 1 visits today)