LOGO_LUPA_web

Mladi s poletnega potovanja po Alpskih deželah: “Nepozabno!”

september 23, 2018
Foto: Nejc Kavka

Živahen utrip mest, zelene doline, taleči se ledeniki – o teh in številnih drugih vtisih in dogodivščinah s potovanj po Alpah so mladi udeleženci projekta Youth Alpine Interrail pripovedovali na zaključni prireditvi projekta v Bernu.

Projekt Youth Alpine Interrail je letos poleti 100 mladim udeležencem omogočil podnebju prijazna potovanja po Alpah. O vtisih in dogodivščinah, ki so jih mladi doživeli na svojih potovanjih, kot denimo na taborjenju v Zellu am See, kolesarjenju na Bledu, pohodniških turah po dolini Maire, pri ogledu mesta Luzern in obisku gradu v Vaduzu ali med vožnjo z vlakom Mont Blanc Express do najvišje gore v Evropi, so 20. septembra pripovedovali v Alpskem muzeju v Bernu, pri tem pa opozorili na izreden pomen, ki ga ima podnebju prijazna in dostopna mobilnost.

Zaključna prireditev (foto: David Schweizer)
Zaključna prireditev (foto: David Schweizer)

Vlak namesto letala

V Bernu so tudi nagradili pet najboljših popotniških fotografij in poročil, v katerih se pestrost alpskega sveta odraža v različnosti motivov in doživljajskosti vsebine, obenem pa kaže, da nam ni treba potovati na drug konec sveta, če želimo doživeti zanimive pustolovščine in spoznati različne ljudi.

»Zeleni pašniki, zasnežene gore, jezera, ledeniki in slapovi! Kljub vsemu, kar sva videla in doživela, naju je najbolj osupnila prav lepota narave, ki smo jo opazovali skozi okno vlaka,« je o svojih vtisih zapisal eden od nagrajencev, Anže Rakovec (25) iz Slovenije, ki je z nočnim vlakom potoval skozi Avstrijo, Francijo, Lihtenštajn in Švico. »Izlet je bil nepozaben, čaroben.«


Namen projekta Youth Alpine Interrail je bil ozavestiti mlade, ki živijo na območju Alp, o pomenu trajnostnega načina življenja in okolju prijazne mobilnosti. Mladinski svet CIPRE (CYC), ki je skupaj s CIPRO International in podjetjem Eurail dal pobudo za projekt, šteje projekt za pomemben dosežek.

(Visited 68 times, 1 visits today)