Minister Židan: reka Mura za turizem in za namakanje kmetijskih zemljišč

julij 15, 2017
Foto: ZTK Beltinci, Zlatko Gnezda (Vir: slovenia.info)

Minister mag. Dejan Židan se je v sklopu Büjraških dnevov na otoku ljubezni v Ižakovcih v soboto udeležil okrogle mize na temo biosfernega območja reke Mure in hidroelektrarn na Muri. Na vprašanje o hidroelektrarnah na reki Muri je odgovoril, da vsi podatki kažejo, da na reki Muri ni potenciala za hidroelektrarne ter da je v povezavi z Muro potrebno razmišljati predvsem o biosfernemu območju, namakanju in razvoju turizma.

Foto: MKGP
Foto: MKGP

Lakota po svetu

Minister Židan se je v svojem uvodnem nagovoru dotaknil pomembnosti prehranske varnosti v svetu, ki je ogrožena predvsem zaradi vojn in klimatskih sprememb. »Vsak deveti zemljan na svetu je lačen,« je dejal in opozoril na pomembnost prilagajanja na podnebne spremembe v kmetijstvu za zmanjšanje lakote v svetu in pri zagotavljanju prehranske varnosti.

Investicije v namakalne sisteme

Temu, po besedah ministra, na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že sledijo – financirajo investicije v namakalne sisteme in sisteme oroševanja proti pozebi. V Sloveniji je z namakalnimi sistemi pokritih nekaj manj kot 11.000 hektarjev kmetijskih zemljišč, kjer jih je polovica v državni lasti in polovica v zasebni lasti. Minister Židan je posebej izpostavil, da si želi več namakalnih sistemov in spomnil, da je na ministrstvu pravkar odprt razpis za manjše namakalne sisteme, konec leta bo odprt razpis za velike namakalne sisteme in v začetku leta 2018 še en razpis, tudi za oroševanje.

Trenutno je po besedah ministra v pripravi 7 namakalnih sistemov (Gorišnica, Lenart, Vogršček,..), kjer ministrstvo sodeluje z razvojnimi skupinami in regijami ter jim pomaga pri pripravi investicij. Pri tem je posebej opozoril, da med temi investicijami ali pobudami ni nobenega iz Prekmurja, zato je pozval vse deležnike v regiji, da se dogovorijo in pričnejo s pripravo na investicijo, ministrstvo pa bo le to financiralo.

Hidroelektrarne na Muri?

Minister Židan se je v razpravi dotaknil tudi vprašanja o izgradnji hidroelektrarn na Muri in povedal, da iz njemu znanih podatkov, investicije hidroelektrarn na Muri niso ekonomsko upravičene, zato sam bolj razmišlja o reki Muri kot priložnosti za turizem, biosferno območje in vodni vir za namakanje kmetijskih zemljišč.

Pogovora o prihodnosti reke Mure so se udeležili tudi predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, predstavniki kmetov, strokovnjaki iz področja varovanja narave in druge nevladne organizacije združene v zvezi društev Moja Mura.

Vir: MKGP

(Visited 41 times, 2 visits today)