LOGO_LUPA_web

Med nominacijami za alpsko arhitekturno nagrado tudi 2 slovenska projekta

april 3, 2017
Foto: Janez Martinčič, vir: constructivealps.net

Švica in Lihtenštajn že četrtič organizirata natečaj za mednarodno nagrado za trajnostno prenovo in gradnjo v Alpah ‘Constructive Alps’, namenjeno projektom trajnostne gradnje in prenove širom po alpskem prostoru, zglednih z vidika trajnostnosti in estetike.

Med 30 projekti po mnenju strokovne žirije tudi 2 iz Slovenije

Strokovna žirija je izmed 268 prijavljenih projektov iz vseh alpskih držav izbrala 30 najprepričljivejših ter
izvajalce nominiranih projektov povabila k prijavi v drugi krog natečaja. Pri ocenjevanju so upoštevali energijsko varčnost ter ekološki, ekonomski, družbeni in kulturni vidik trajnosti.

Med nominirance so uvrstili pester izbor raznolikih tipov stavb in kompleksov, kot denimo otroški vrtec in osnovno šolo v Brandu v Avstriji, poslopje vinarne Schmidt v nemškem Wasserburgu pri Lindauu ter zgradbo
turistično- informacijskega centra Maison Commune du Lac d‘Aiguebelette v francoskem Nancesu.

Med nominirane prispevke sta bila uvrščena tudi dva projekta iz Slovenije, in sicer zimska soba na Kaninu (bivak Slavka Svetičiča Slavca, arhitektka: Špela Videčnik, OFIS ARHITEKTI d.o.o),  in prenovljena domačija Vrlovčnik nad dolino Matkovega kota v povirju Savinje v  Kamniško-Savinjskih Alpah (arhitekt: Rok Žnidaršič, Medprostor d.o.o. ).

Foto: Miran Kambič, vir: constructivealps.net
Foto: Miran Kambič, vir: constructivealps.net

Nagrajenci bodo znani oktobra

Mednarodna arhitekturna nagrada za trajnostno gradnjo in prenovo v Alpah ‘Construcitve Alps’ utrjuje mostove med državami alpskega loka. Nagrada predstavlja enega od bistvenih prispevkov k  uresničevanju Alpske konvencije in Akcijskega načrta za podnebje ter spodbuja razmislek o konceptih prenove, gradnje in arhitekturno-umetniške ustvarjalnosti.

V prihajajočih tednih bodo obiskali projektante in projektantke ter si na samih krajih ogledali izvedbe projektov.
Nagrajenci in nagrajeni projekti bodo razglašeni na svečani podelitvi ob otvoritvi potujoče razstave ‘Constructive Alps 2017’, 20. oktobra 2017 v Švicarskem planinskem muzeju (Alpines Museum der Schweiz) v Bernu. Nagradni sklad znaša 50.000 evrov.

Vir: constructivealps.net

(Visited 16 times, 1 visits today)