Med kandidati za Zelene nagrade Life Green tudi slovenski projekt

maj 1, 2017
Foto: SloWolf, LIFE Programme

30. maja bo svečana podelitev Zelenih nagrad v Bruslju. Med 15 projekti, ki jih je Evropska komisija izbrala kot najvplivnejše v zadnjih letih, lahko glasujemo do 10. maja. Tudi za slovenski projekt!

Glasovanje poteka v treh kategorijah, in sicer Okolje, Narava in Podnebje. Predstavljamo 15 finalistov.

Okolje

 1. BREAD4PLA  projekt je pokazal, da lahko odpadna plastika in kruh iz pekarn postaneta biorazgradljiv material za pakiranje pekovskih izdelkov.
 2. EWWR  projekt je prikazal preprečevanje, ponovno uporabo in metode recikliranja odpadkov po celi Evropi. So tudi začetniki evropskega tedna za zmanjševanje odpadkov.
 3. From Roof to Road projekt je pokazal, kako lahko odpadni bitumen, ki ga uporabljamo za kritino, uporabimo za cestni asfalt.
 4. LOWaste je prikazal učinkovit način za vzpostavitev lokalne trgovine ‘second life’ – s povezovanjem komunalnih podjetij, platform za ponovno uporabo in recikliranje ter podjetij, ki izdelujejo izdelke iz odpadnih materialov.
 5. SOL-BRINE  je projekt, ki je pokazal, kako lahko z brinom dosežemo izkoristek morja na mediteranskih otokih – in tako pridobimo uporabno vodo in sol.

Narava

 1. AlterIAS je razvil kodeks ravnanja z invazivnimi tujerodnimi vrstami. 200 vrtnarij v Belgiji je prenehalo s prodajo tujih vrst rastlin in jih nadomestilo z lokalnimi.
 2. Predstavitev andaluzijskega risa je projekt, ki je močno pripomogel k ohranitvi te vrste, ki je bila posledično izbrisana s seznama kritično ogrožeih.
 3. BurrenLIFE  je pionirski pristop k kmetovanju in ohranjanju narave, ki se je na 20 irskih kmetij na unikatni krajini izkazal za zelo uspešnega.
 4. V bulgarskem projektu Ohranimo ujede so vzpostavili 9 novih parov ogroženega orla, s čimer so povečali populacijo na 25 parov, hkrati pa ustvarili nova delovna mesta v zaposlitveno ogroženi regiji.
 5. Slovenski projekt SloWolf uporablja inovativne genetske metode, s katerimi identificira posamezne volkove, hkrati pa razvija načrte, kako z volkovi živeti v miru.

Podnebje

 1. ACUMEN projekt je prikazal, kako lahko učinkovito ponovno uporabimo emisije metana iz zaprtih odlagališč – za energijo, hkrati pa za zaščito okolja in nova delovna mesta.
 2. V projektu AgriClimateChange so razvili orodje za izračun emisij toplogrednih plinov in rabe energije na metijah, s čimer so dokazai, da lahko trajnostne prakse zmanjšajo ogljični odtis ne da bi se zato znižala produktivnost kmetije.
 3. ClimaBiz je omogočil posel v Grčiji – z razvojem inovativnega orodja za finančno ovrednotenje vpliva podnebnih sprememb na poslovanje podjetij.
 4. DYEMOND SOLAR je projekt, v katerem so prikazali inovativno metodo za proizvajanje nestrupenih solarnih celic, kar je pripeljalo do okoljskih izboljšav in številnih delovnih mest v solarni energetiki na Švedskem.
 5. SLIDE IN  projekt je uporabil staro tramvaj mrežo dveh švedskih mest za vpeljavo novega sistema električnih avtobusov, ki se z energijo napajajo med vožnjo s pomočjo žic na njimi.

Glasujemo lahko do 10. maja na FB strani Green LIFE Awards.

 

(Visited 31 times, 1 visits today)