LOGO_LUPA_web

Martinovo – čas za jesenske dobrote

november 10, 2017

Pred nami je pisana jesen in čas, ko narava in kraji po Sloveniji vabijo k oddihu, sprostitvi, dogodivščinam ter dobri jedači in pijači. Čakajo nas krompirjeve počitnice, kostanjevi pikniki, martinovanja … Pogledali smo, kakšni so običaji za praznik vina in pisali o zavetniku Martinovega.

autumn-2917472_960_720

Oktobra in novembra povsod odpirajo svoja vrata vinski hrami, sv. Martin vabi na različna praznovanja z bogato obloženimi mizami, vinske ceste ponujajo degustacije, v Ljubljani pa poteka tudi festival vin. Martinovo je praznik, posvečen novemu vinu, torej obdobju, ko se mošt spremeni v vino. K pradavnim izročilom se vračamo, če ga praznujemo tako kot nekdaj: če je martinovo, 11. november, na delovni dan, praznujemo dve nedelji – eno prej in eno potem.

grapes-2180685_960_720

Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ali kleteh. Trgatve so že v polnem razmahu in kmalu se bo v vinskih kleteh grozdje spreminjalo v vino. Praznik ima v vsaki pokrajini svoje značilnosti in povsod po Sloveniji organizirajo takšna in drugačna praznovanja.

Praznik sv. Martina

two-types-of-wine-1761613_960_720

Po nekaterih deželah je god sv. Martina povezan z ljudskim praznikom, imenovanim praznik sv. Martina, martinovanje, Martinstag ali Martinmas. Izročilo izvira iz Francije, v 16. stoletju pa se je razširilo tudi v Nemčijo in pozneje v Skandinavijo ter baltske države. Martinovo ima dva pomena: po kmetijskem koledarju zaznamuje konec dela na polju, po časovnem koledarju pa naravni začetek zimskega časa.

Od poznega 4. stoletja pa do poznega srednjega veka se je po večjem delu zahodne Evrope z Martinovim začelo obdobje postenja, ki je trajalo 40 dni in se je zato imenovalo Quadragesima Sancti Martini (štiridesetdnevnica sv. Martina). To obdobje je bilo v cerkvenem koledarju kasneje skrajšano in imenovano advent (prihod) in zaznamuje obdobje pričakovanja rojstva Jezusa Kristusa na božični praznik.

Čeprav sv. Martin nima posebne povezave z gojenjem trte, se mu po izročilu vendarle pripisuje pomembna vloga pri širjenju vinogradništva po tourinški regiji. Od tod tudi povezovanje praznika tega svetnika z zorenjem mladega vina.

 

Dogodki, povezani z Martinovim: Martinovanje po Sloveniji

(Visited 55 times, 1 visits today)