LOGO_LUPA_web

Ljubljana med finalisti za Evropsko prestolnico pametnega turizma 2020

avgust 14, 2019

Evropska komisija je v začetku meseca razglasila finaliste za naziv Evropska prestolnica pametnega turizma 2020, med katerimi je tudi Ljubljana.

pobuda Evropske komisije za povečanje prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitev platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Lansko leto, ko je izbor potekal prvič, je naslov »Evropska prestolnica pametnega turizma« 2019 pripadel Helsinkom in Lyonu, Ljubljana pa je bila nagrajena za najboljši primer trajnostnega razvoja. Priznanje so ji zagotovili ključni ukrepi in načrti oziroma izvedba s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Majhno mesto, veliko pametnih rešitev

Evropska komisija je v letošnji obrazložitvi uvrstitve Ljubljane v finale zapisala, da je Ljubljana sicer majhna prestolnica, a vedno večji pobudnik pametnih rešitev. Poudarili so zaprto mestno jedro za promet in pametno kartico Urbano, s katero lahko uporabljamo različne in okolju bolj prijazne možnosti prevoza. Posebej so izpostavili prilagoditve, ki omogočajo spoznavanje mesta osebam z oviranostmi, vključno z aplikacijo Ljubljana by wheelchair. Omenili so tudi, kako prebivalcem in obiskovalcem storitve olajšamo s pomočjo dostopa do informacij in digitalizacije storitev, aktivno komunikacijo Turizma Ljubljana na družbenih omrežjih, možnost kreiranja svojega programa v Ljubljani in aplikacijo audio vodičev Nexto. Ker raziskovanje mesta utrudi še tako utrjenega popotnika, pa je na voljo tudi aplikacija Tap Water Ljubljana, ki usmeri k pitnikom v mestu.

8. oktobra bo žirija izbrala dve zmagovalni mesti ter v kategorijah dostopnost, trajnost, digitalizacija, kulturna dediščina in ustvarjalnost nagradila še štiri mesta.

 

Vir: Turizem Ljubljana, www.slovenia.info

(Visited 153 times, 1 visits today)