Ljubljana gosti največji dogodek na področju evropske prometne povezljivosti

april 25, 2018

V Ljubljani se danes začenja prometna konferenca Dnevi TEN-T. Gre za največji dogodek na področju evropske prometne povezljivosti. Od danes pa do petka bo 26 evropskih ministrov, številni evropski poslanci in več kot 2.000 drugih udeležencev, med njimi predstavniki partnerskih držav, javnih organov, mednarodnih finančnih institucij in civilne družbe, razpravljalo o prihodnosti prometa.

Konference se bodo v imenu Evropske komisije udeležili evropska komisarka za promet Violeta Bulc, podpredsednik Maroš Šefčovič, pristojen za energetsko unijo, komisar za proračun in človeške vire Günther Oettinger ter komisarka za regionalno politiko Corina Crețu.

Čista, povezana in konkurenčna mobilnost

Letošnja konferenca TEN-T bo posebej namenjena naložbam v prometnem sektorju za ustvarjanje delovnih mest in gospodarske rasti. Udeleženci bodo posebno pozornost namenili tudi čisti, povezani in konkurenčni mobilnosti, za katero se je Evropska komisija zavzela v svojih svežnjih “Evropa v gibanju”. Po oceni Komisije bi vzpostavitev ključnegavseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) ustvarila za 1,8 % dodatnega BDP-ja do leta 2030 ter 13 milijonov zaposlitvenih mest na leto. Dnevi TEN-T potekajo že od leta 2008, gostila pa so jih številna mesta, npr. Bruselj, Zaragoza, Antwerpen, Talin, Riga in Rotterdam.

 

 

Vir: Evropska komisija

 

(Visited 13 times, 1 visits today)