LOGO_LUPA_web

Lani na slovenskih cestah umrlo pod 100 ljudi – a za prometno varnost lahko naredimo več

januar 8, 2019

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek opozarja, da kljub temu, da se prometna varnost izboljšuje, številke smrtnih žrtev prometnih nesreč pa zmanjšuje, s temi številkami ne smemo in ne moremo biti zadovoljni, saj lahko za prometno varnost naredimo več – tako država kot tudi posamezniki.

Z Ministrstva za infrastrukturo so včeraj sporočili, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da je Slovenija med državami Evropske unije, kjer se stanje prometne varnosti v zadnjih letih najbolj izboljšuje. “V prometnih nesrečah na slovenskih cestah je lani življenje izgubilo 92 ljudi, še leto prej so žal umrli 104 ljudje. Lani se je zmanjšalo tudi število težko poškodovanih, bilo jih je manj kot 800,” navajajo v sporočilu za javnost.

Nesreče niso številke, ampak ljudje

“Vendar, ne pozabimo, te številke so ljudje in konkretne življenjske usode, ki jih lahko prometne nesreče tragično spremenijo. Vsako življenje  šteje! Za vsako smrtno žrtvijo in hudimi poškodbami stojijo svojci in prijatelji, ki jih taka nesreča tragično zaznamuje,” so ob tem poudarili.

Primerjalni podatki iz prejšnjih let nam sicer povedo, da je 1990 je na slovenskih cestah umrlo več kot 500 ljudi, prav tako leta 1994, nato se je število smrti postopoma zmanjševalo in leta 2001 prvič padlo pod 300. Leta 2009, po dograditvi avtocestnega križa in uvedbi vinjet je bilo prvič manj kot 200 smrtnih žrtev, lani pa prvič manj kot 100.

Naš cilj mora biti najmanjše možno število žrtev

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek opozarja, da kljub pozitivnim trendom s temi številkami ne smemo in ne moremo biti zadovoljni, saj lahko za prometno varnost naredimo več, tako država kot tudi posamezniki: “Naš cilj mora biti kar najmanjše možno število žrtev zaradi prometa, pri čemer so nam lahko za vzgled države, kot so Švedska, kjer imajo le 25 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev, zelo dobre rezultate pri varnosti v prometu pa dosegajo tudi v Veliki Britaniji, Nizozemski in Estoniji.”

Vir: MZI

(Visited 27 times, 1 visits today)

ODDAJTE SVOJ GLAS IN POSTAVITE SVOJO OBČINO NA PR(A)VO MESTO!

 


Odgovorite na spodnja vprašanja z ustreznim izborom števila:

1 = zelo slabo, 2 = slabo, 3 = dobro, 4 = zelo dobro, 5 = odlično


1. Kako ste zadovoljni z življenjem v svoji občini?


2. Kako ste zadovoljni z razvojem vaše občine?


3. Kako občina skrbi za svoje občane, posebej ranljive skupine?


4. Kako občina skrbi za okolje (odpadki, zrak, voda, tla), kolikšna je trajnostna naravnanost občine?


5. Kako bi ocenili razvoj turizma - je tudi v skladu s skrbjo za domačine?


6. Ali je v zadnjem letu (od volitev) opaziti izboljšanje ali poslabšanje življenja in razvoja v občini?


7. Kateri projekt/dogodek ste v vaši bližini opazili v zadnjem letu? Kaj od obljubljenega pogrešate?

 

Za sodelovanje izpolnite kontaktni obrazec.